Logische dingen op verschillende schaalgroottes

Vrijspreker: Wie zich een beetje in de Oostenrijkse school van de economie verdiept heeft, verbaast het dat de Keynesianen economen op kleine schaal en op macro schaal totaal tegenovergesteld principes hanteren. Hoe komt dat?

Opperdienaar: Dat lijkt inderdaad vreemd. In een huishouden zou je uitgelachen worden als je gelooft in een Keynesiaanse multiplier, maar op natie schaal, kan het opeens. Je bent zelfs gek als je er niet in gelooft. Het doet denken aan de huidige stand van de natuurkunde: Je hebt kwantum mechanica voor de atomaire schaal en de algemene relativiteitstheorie voor sterrenstelsels, maar je kunt ze niet rijmen. Net zo als je niet gaat bidden of stemmen als je een broodje wilt maken, maar een aantal rationele stappen doorloopt in de keuken. Voor wereldvrede ga je echter wel bidden of stemmen. Mensen zijn er heel comfortabel mee om op verschillende schaalgrote totaal andere principes te hanteren. 

Zo zeggen ze ook gemakkelijk:

1.Er moet wat gebeuren om het klimaat te redden. Actie op planetaire schaal is vereist.

2.Dat Nederland slechts 17 miljoen inwoners heeft en dat nagenoeg geen invloed heeft, is geen excuus.

3.Ik zelf hoef mijn gedrag niet aan te passen. Ik vind die vliegschaamte onzin.

Wereld/land/individu: verandering/verandering/geen verandering

Weet u nog van Femke Halsema die haar kinderen naar een blanke school bracht? "Mijn kinderen zijn geen sociaal experiment" . Natieschaal niveau: diversiteit is een kracht. Individuele schaal: mijn kinderen naar een blanke school. Femke Halsema wilde graag het idee "diversiteit is een kracht" uitproberen, maar ze heeft het liefst dat anderen dat eerst doen, voor het geval het niet werkt.

Of de vlieggravin:Ik baal er zelf van dat ik zo veel vlieg: Men moet minder vliegen. De vlieggravin wil ook graag dat jij eerst minder gaat vliegen. Anderen moeten het maar uitproberen.

Minarchisten hebben er ook last van, een geweldsmonopolie is slecht voor de klanten, tenzij het om belangrijke zaken als defensie en justitie gaat. Ik heb mooie ideeën, maar heb zo mijn twijfels en wil graag dat jij ze uitprobeert. Als het werkt, doe ik het zelf ook. 

Vrijspreker: Staan mensen daar wel bij stil dat iemand niet in zijn eigen ideeën gelooft?

Opperdienaar: Ik denk onbewust wel, misschien dat er daarom wel zo veel projectie is. Omdat het verschil tussen een slecht idee in iemand anders zijn hoofd zich vaak vertaalt in een advies naar jou.

peacefull liberal protests

Een politicus met een slecht idee gaat dat daarom eerst maar eens op de bevolking loslaten. Een mooie proeftuin. Helaas laat hij/zij het niet bij een advies. Daarnaast is het zo dat een slecht idee dat op grote schaal begint, eenvoudig de kleine schaal kan doordringen (bijv. afpersen is goed op grote schaal, maar fout op individuele schaal, of : Op te grote voet leven is slecht op individuele schaal {waarschuwing naar burgers van de overheid "pas op, geld lenen kost geld"}, maar goed op nationale schaal)

security eating liberty

Dit is tenminste iemand die zijn eigen ideeën serieus neemt. Hij laat zich steriliseren omdat hij bang is voor het klimaat

Comments:

Doneer3