Serotonine, depressie en meer overheid

Vrijspreker: Onderdanen zijn meer bereid zich te onderwerpen als ze zich bang voelen, met de dood geconfronteerd worden of het idee krijgen dat hun zintuigen niet meer goed werken. Hoe speelt een heerser hier op in?

Opperdienaar: Allereerst de waarschijnlijk biologische oorsprong hiervan: Als je het einde van je leven nadert, moet je je zaken overdragen aan de mensen om je heen. Je moet verantwoordelijkheid afstaan, dus dat zit biologisch ingebakken. Daar likken heersers hun vingers bij af en daarom doen we er alles aan om deze stimuli aan te brengen.

Vandaar dat de volgende de zaken de onderdaan om de oren vliegen: bedreigende invasies van jouw autocratie door een ander autocratie, pandemieën waar je midden op straat dood van neervalt, klimaatveranderingen waar je van verdrinkt en verbrandt, kapitalistische werkgevers die elk moment kunnen besluiten dat ze opeens gierig zijn en je salaris naar het bestaansminimum drijven. 

Natuurlijk hoort daar 'gas lighting' bij wat je het idee moet geven: 'Ben ik nu gek aan het worden?'

Vrijspreker: Hoe kan een heerser dit gevoel geven aan mensen?

Opperdienaar: Ik denk dat leerplicht een belangrijk middel is, maar sinds Covid19 denk ik ook aan meer chemische methodes. Zo hoorde ik laatst deze dokter het volgende uitleggen:

Kennelijk was glyfosaat (een veel gebruikte onkruidverdelger) was ooit gepatenteerd als antibioticum. De antibiotica die we zelf nemen, samen met de antibiotica die in het vlees zitten dat we eten en die ook nog in ons plantaardige voedsel zitten, vernietigt in onze darmen de microben die tryptofaan maken wat weer verantwoordelijk is voor de productie van serotonine. Met te weinig serotonine worden mensen bang en gedeprimeerd (waar je dan weer SSRI's tegen kan nemen).

Het schijnt in ieder geval onbetwist te zijn dat mensen die depressief zijn een microbiotoop hebben dat minder divers is. Vreemd genoeg wordt er heel veel over diversiteit geblaat, maar dan alleen over huidskleuren en seksuele geaardheden, niet over je darmflora of je opvattingen, die moeten uniform zijn.

Als je je niet alleen wilt ergeren aan politieke malloten, dan kun je er misschien altijd wat van waarde uit halen. Het is namelijk meestal het geval dat hun speerpunten iets van waarheid bevatten als je maar lang genoeg zoekt. Er is inderdaad een diversiteitsprobleem maar dan in je darmen. Er is inderdaad een club inhalige mensen die je naar het bestaansminimum kunnen drijven<uch, de overheid>, maar het is niet je werkgever, Er is sprake van een global boiling klimaat probleem, maar dan van een oververhit politieke klimaat veroorzaakt door politici die op oorlog zinnen. Er dreigt een stijgende waterlijn, maar dan van de liquiditeiten die uit centrale banken komen. Er zijn inderdaad gevaarlijke fascisten, maar het zijn niet de mensen die er door alle media en universiteiten van beschuldigd worden. Er worden verkiezingen gestolen, maar niet door wie je verteld wordt. We worden bedreigd door autocratische leiders, maar ze heten geen Putin.

Vrijspreker: Zijn die serotonine niveaus het enige?

Onlangs las ik de bewering dat het testosteron niveau van een  twintiger gelijk is aan dat van een 67 jarige van 100 jaar geleden. Hoewel deze claim volgens feiten controleurs gedeeltelijk onjuist is (een recente studie laat een 25% daling zien en een studie over een eerdere periode 22%, maar de 2 percentages kunnen niet zonder meer opgeteld worden), zal het er niet heel ver naast zitten. Geen idee hoe het komt, maar het lijkt me ook niet goed voor een samenleving.

Het lijkt me ook dat als je kinderen tussen de 20 en 30 vaccins geeft (volgens Bard het geval in de VS), dat hun lichaam dan continue in staat van stress is omdat het steeds voelt of het aangevallen wordt. Uit een boek als Thinking Fast and Slow is al gebleken dat je fysiologische toestand een sterk effect heeft op hoe je de wereld ziet. Bijvoorbeeld, mensen die gevraagd worden iemand snel te beoordelen tijdens een ritje in een lift, beoordelen iemand eerder als een warme persoonlijkheid als ze een kop koffie in hun hand hebben en eerder als kil en afstandelijk als ze een gekoeld blikje fris in hun handen hebben tijdens de lift rit.

 

 

Comments:

Doneer4