Demente oudere daagt uit tot push-ups

Vrijspreker: 'From the river to the sea Palestine shall be free'. Na grondige bestudering door experts blijkt dit een oproep tot genocide te zijn. 

Opperdienaar: Gelukkig heeft het westen de verlichting gehad en zijn we die barbaarse dingen voorbij. 

 

Lindsey Graham blow Iran off the map

Ondertussen roept de baas van de Nederlandse landmacht op tot voorbereiding op een oorlog met Rusland

Ik moet bij dit soort grootspraak altijd denken aan de beleefdheid onder individuen in een samenleving waarin wapenbezit is toegestaan. Het is dan niet alleen verstandig beleefd te blijven, maar ook om te zorgen dat de ander jouw gedrag niet als bedreigend ervaart zodat conflicten niet escaleren. Een soort Mutual Assured Destruction op individueel niveau. Iets wat je tussen regeringen alleen hebt als heersers vanwege atoomwapens en lange afstandsraketten zelf gevaar lopen.

Het tegenovergestelde gebeurt als je kunt escaleren met een grote broer achter de hand, waarvan je denkt dat die iedereen in elkaar kan timmeren. Nu ga je je zo onbeleefd mogelijk gedragen en alle conflicten escaleren en in alle opmerkingen van anderen een mogelijke daad van agressie zien (Are you looking at me?). Je ziet het ook bij oude mannen of vrouwen die vinden dat het land ten strijde moet trekken, zonder dat ze zelf direct gevaar te lopen. We kennen nu allemaal wel van die kleine landjes met een grote mond tegen de buren en een vermeende grote broer achter de hand.

Vrijspreker: Waarom vermeende grote broer?

Opperdienaar: Die grote broer doet een beetje denken aan Joe Biden die een lid van het publiek uitdaagde tot push-ups.

Die grote broer is weggerend uit Vietnam, Afghanistan, Irak. Welke oorlog hebben ze eigenlijk niet verloren? Ze doen denken aan zo'n junk die PCP drugs gebruikt heeft en denkt dat hij 10 politiemensen aan kan.

Die kleine dreumes die iedereen loopt te provoceren, lijkt de krant niet goed te hebben gelezen de afgelopen jaren over de track record van grote broer. 

Vrijspreker: Misschien werd de dreumes gedwongen.

Opperdienaar: Misschien, het lijkt me echter verstandig om zelfs als je een grote broer hebt die zweert iedereen in elkaar te timmeren waar je ruzie mee krijgt, je zoveel mogelijk te gedragen alsof je er alleen voor staat. Zeker nu er in de thuisbasis van de grote broer bacteriële infecties uitbreken die je normaal alleen in de derde wereld ziet en ze ook financieel, mentaal en moreel de weg kwijt zijn.

Vrijspreker: Is het gedrag van individuen wel te vergelijken met dat van naties?

Opperdienaar: Het doet denken aan  economie. Op kleine schaal geldt de realiteit, maar je moet geloven dat op grote schaal alles andersom werkt. Dat is hier ook zo op kleine schaal begrijpt iedereen dat het misgaat als iemand een blanco cheque voor pesten krijgt, maar op grote schaal zijn dergelijke allianties opeens heel verstandig. Er is niets geleerd van WO 1 waarbij een heel net van allianties iedereen het idee gaf dat hij onoverwinnelijk was met zoveel machtige vrienden. Eén van de redenen waarom gekozen werd voor strijd ipv diplomatie.

Joe's fighting force:

Comments: