USA versus de rest

Vrijspreker: U was laatst naar de film Napoleon geweest. Wat stak U daar van op?

Opperdienaar: Dat een initieel succes (bij Napoleon een overwinning bij Toulon, Austerliz) tot zoveel hoogmoed en vertrouwen kan leiden, dat het de zaadjes zaait voor een enorme catastrofe (invasie Rusland), waar zonder dat initiële succes normaal nooit zo veel mensen in waren getrapt. 'Over het paard tillen' zou een spreekwoord zijn dat hierop van toepassing is. Jeffrey Tucker beschrijft in dit artikel dat dit principe ook terug te vinden is bij andere dingen zoals bijvoorbeeld vaccins. Dit initiële succes (pokken) zorgde voor veel vertrouwen en daaruit volgde uiteindelijk wat volgens de auteur het Waterloo van vaccins wordt: het mrna 'vaccin'. Je zou eveneens kunnen zeggen dat het vroege succes van de VS (WW2 gebaseerd op een enorme productieve economie) voor een misplaatst en overtrokken vertrouwen zorgde, wat een zaadje zaaide voor een overtrokken (morele) kredietlijn en een reeks van falen (Vietnam, Irak, Afghanistan, Oekraine).

taliban to taliban

Vrijspreker: Er is ook nogal een onbalans in de waarderingen van de VS bedrijven vergeleken met de rest van de wereld. Gaat dat ooit nog recht getrokken worden?

Opperdienaar: Hieronder een grafiekje van de aandelen van de VS ten opzichte van de rest van de wereld. Dat lijkt aardig uit balans.

Us vs therest

Zelfs als je dan weer kijkt naar de Amerikaanse markt zelf, dan blijkt dit zwaar geconcentreerd te zijn in 'the magnificent 7' aandelen, te weten: 

  • Meta Platforms, Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Tesla

die gezamelijk 29% van de SP500 opmaken. Ter vergelijking: In 1980 was het aandeel van de energie sector in de SP500 22.35%. Dat aandeel is nu gedaald naar 4.75% (energie is kennelijk niet belangrijk meer). Kun je nagaan hoe het sentiment kan veranderen. Ook van de Nifty 50 aandelen, waar toen van gezegd werd dat je ze nooit hoefde te verkopen, werd duidelijk dat het vertrouwen er in een beetje te ver doorgeslagen was. Ze waren over het paard getild.

Vergeleken met wat er nu gebeurt, was dat echter allemaal kinderspel. Dus ook voor de Magnificent 7, de VS in zijn geheel en de US dollar lijkt het vertrouwen veel te ver doorgeslagen. Dit terwijl China 100 keer zo veel schepen produceert als de VS (en niet alleen schepen) en 19% van de schoolverlaters in de VS functioneel analfabeet zijn (99% is economisch functioneel analfabeet). Daarnaast is president is een geriatrische seniel, die gevraagd of de VS zich wel zoveel oorlogen kan veroorloven, antwoordt:

Momenteel zijn de centrale banken al een tijd bezig om de inflatie omlaag te krijgen (het gevolg van biljoenen geldcreatietijdens de pandemie) door de rente omhoog te doen (en een hoop immigranten binnen te laten). Meestal leidt dit soort ontbubbeling tot economische rampspoeden. Het lijkt op een persoon die van een flat afspringt en halverwege roept dat tot dusver alles OK is. Het verhaal van 'een zachte landing' wordt nu massaal de media uitgepompt. Onze geniale centrale planners en hun mediahelpers maken kennelijk een momentopname van de economie die langs de zevende verdieping suist op weg naar het trottoir. De vix (de angstindex) staat slechts op 12.6 en de laatste keer dat de angst zo laag was, was vlak voor de Covid19 crash.

Vrijspreker: Dus U denkt dat de VS een lange weg te gaan hebben van overwaardering naar onderwaardering?

Opperdienaar: Ik denk het wel. Toen Napoleon met slechts 40.000 man terugkwam uit Rusland terwijl hij met een internationale coalitie van 600.000 man vertrok, had zijn geloofwaardigheid een eerste deuk opgelopen. Uiteindelijk lukte het hem nog een keer terug te komen (je kunt een keer pech hebben) maar bij Waterloo was alle glans verloren. Ik weet niet hoeveel oorlogen de VS/Nato moeten verliezen voordat de eerste vertrouwensdeuk een feit is. Een Duitse officionado beweerde onlangs dat Duitsland het maar 2 dagen uit zou houden in een oorlog. Dat kunnen natuurlijk de gebruikelijke 'pang pang verhalen' zijn voor meer budget, maar ik zie in het westen geen echte productie van wat dan ook plaatsvinden. Voedsel produceerden onze boeren nog, maar daar maakt de roverheid snel een einde aan. Onzin theorieën, waar steeds bij gezegd moet worden dat ze nu echt onmiskenbaar waar zijn, die worden wel aan de lopende band geproduceerd. Maar alles wat je echt nodig hebt, wordt geïmporteerd, zeker in de VS.

 

Comments:

Doneer4