Van Fop naar Klop

Vrijspreker: U vraagt zich af waarom mensen zo gemakkelijk in leugens geloven en vaak zelfs met enthousiasme uitdragen.

Opperdienaar: Het is vaak gezegd dat de heersers met fraude en bedrog regeren. Maar er zit natuurlijk een stok achter.

Orwell force fraude stateIk moest daar aan denken toen ik las dat de heersers volgend jaar de verkeersboetes omhoog doen met 10%, omdat ze het geld nodig hebben. De heersers nemen niet meer de moeite om te liegen tegen de onderdaan. Hetzelfde verhaal met een recent onderzoek dat een bom legt onder de stikstofcrisis. Onderdanen denken onterecht dat hun situatie beter wordt als ze leugens van de stok aftrekken. We zagen onderdanen afgelopen jaren op vele gebieden met verve leugens verdedigen: COVID, klimaat, stikstof eigenlijk bijna alles.

Vrijspreker: U denkt dat libertariërs dit vaker in gedachten moeten nemen als ze met een opponent in debat gaan. Wat hun opponent eigenlijk zegt is: Stop met die leugen ontmaskeren want straks krijgen we allemaal met de stok. 

Robert Murphy bespreekt dit hier in relatie tot het strafrecht in de VS. Hij communiceerde met een onderdaan die moest lachen om de 'plea deals' rond de veroordelingen van 'the Proud boys'. Deze werden de keuze geboden:"of je bekent en krijgt zo lang straf, of je laat het op een rechtszaak aankomen en dan krijg je zo lang". Robert Murphy legt uit dat de meeste mensen momenteel gechoqueerd zouden zijn als getuigenverklaringen zouden worden verkregen door getuigen $10.000 te bieden voor een getuigenis. Of dat ze met een boete gedreigd zouden worden als ze niet de gewenste getuigenis aflegden. Het doet denken aan de getuigenissen verkregen in de USSR toen mensen getuigden dat hun eigen familielid een hekel aan Stalin had.

Toch zaten er in de Gulag mensen die dachten dat er een misverstand was en dat zij onterecht in de Gulag zaten, maar dat de medegevangenen er terecht zaten Hoe een rechtssysteem verandert van iets dat nog enigszins iets met rechtvaardigheid van doen heeft naar een arm van de overheid die alleen voor onderdrukking dient. Trump en Gideon van Meijeren let op. Net zo als wetenschap verandert van iets dat wat met waarheidsbevinding van doen heeft naar iets wat alleen leugens produceert om stokken mee af te dekken.

Vrijspreker: Leugens die straks misschien niet meer nodig zijn.

 

how would you like this wrapped

Comments: