Wanneer ben je het kwijt?

bankrun marathonVrijspreker: U vroeg zich laatst af wanneer je iets kwijt bent, is dat niet duidelijk?

Opperdienaar: Nee, ben je je sleutels pas kwijt als je je hand in je zakt stop om de deur open te maken en merkt dat ze er niet zijn? Of was je ze al kwijt toen ze 1 kilometer terug uit je jaszak vielen?

Was je je partner pas kwijt toen de handtekeningen onder de echtscheiding stonden, of al toen het vuur gedoofd was?

Ben je je geld pas kwijt als de Griekse overheid je vertelt:'Helaas je krijgt je geld niet terug', of was je het al kwijt toen de kredietbeoordeler de obligatie tot rotzooi afwaardeerde, of misschien raakte je het geleidelijk kwijt naarmate de markt een steeds hogere verzekeringspremie vroeg voor die obligatie? Misschien was je het geld al kwijt toen je de obligatie kocht? Of was je het al kwijt toen Jan Kees de Jager het van je afpakte?

Moeilijke vragen, maar ik denk dat je het al kwijt bent voordat het formeel bevestigd is en dat je dan ook wel weet. Zo vertrouwt maar 1 op de 5 Nederlanders de overheid wat betreft hun AOW. Zijn ze het nu al kwijt of pas als ze 65 zijn?

Wat nu te denken van een bank die een hefboom van een factor 30 heeft? Dit is mogelijk doordat als de bank iemand een hypotheek geeft van bijv. 200.000 euro, ze de hypotheeknemer een papiertje sturen met het getal 200.000 daarop gedrukt, maar dat er niet een bericht uitgaat naar de andere 200  rekeninghouders bij de bank, dat hun saldo vanwege de succesvolle vertrekking van een hypotheek, met 1000 euro verminderd is. Dit resulteert er in dat meerdere mensen denken dezelfde euro te kunnen uitgeven. Technisch heet dit kredietgroei. De hoeveelheid geld is strict genomen niet toegenomen, want als iedereen al zijn geld probeert te pinnen is het een stoelendans (dat leuke spelletje waarmee het je jong wordt geleerd). Praktisch gezien is de hoeveelheid geld die goederen en diensten najaagt en dus prijsstijgingen veroorzaakt, wel toegenomen. Doordat de banken vele malen meer geld uitlenen dan ze hebben, vangen ze veel meer rente.

Er ontstaat altijd pas een probleem als 1 bank dit in veel sterkere mate deed dan een andere bank. Het geld dat deze bank uitleent wordt namelijk in min of meer gelijke mate bij andere banken bijgeschreven. Die andere banken merken dat ze steeds meer tegoed hebben van die ene bank. Zodra deze bank dan gevraagd wordt om boter bij de vis, valt die bank om.

In plaats van boontje zijn loontje te laten krijgen, werd het probleem verholpen door de oprichting van een centrale bank, die zorgde dat alle banken even snel hun krediethoeveelheid lieten toenemen. Deze centrale bank kreeg een overheidsmonopolie, met verplicht lidmaatschap, zodat het hele zaakje niet om kan vallen door een verdwaalde eerlijke bank die om boter bij de vis vroeg. Het world economic forum berekende onlangs dat er in de komende 10 jaar 103000 miljard aan krediet moet bijkomen om de economie te laten groeien. Volgens deze mensen is het dus belangrijk dat nog meer mensen tegelijkertijd denken over dezelfde euro te kunnen beschikken. Om de vergelijking met de stoelendans te maken: Het is belangrijk dat de kinderen denken dat er vele stoelen zijn, die er in werkelijkheid niet zijn. Het is cruciaal voor de groei van de economie dat de onderdanen in niet bestaande 103.000.000.000.000 euros geloven. Hun geloof moet sterk zijn.

Tevens is het belangrijk om door te hebben dat het zonder bank kartel misloopt als er

  • 1 bank bij zit die te weinig integriteit heeft
  • 1 bank bij zit die teveel integriteit heeft
Zowel een rotte appel als een te perfecte appel verpesten het voor de rest van de fruitmand. 

De onderdaan is echter geen onderdeel van het verplichte bank kartel en die zou zomaar de integriteit kunnen tonen, die het systeem doet omvallen (boter bij de vis vragen). Daarom is het belangrijk dat hij nooit zijn niet bestaande euros opvraagt. Het is van het uiterste belang dat onzichtbare logisch tegenstrijdige dingen niet op waarheid getest worden. De onderdaan moet de angst en paniek voelen als hij al op het idee komt. Daarom is oproep tot een bankrun dan ook door de heersers verboden. Wanneer is de onderdaan nu zijn geld kwijt? Is dat pas bij de bankrun als de muziek ophoudt? Of is hij het eigenlijk nu al kwijt? Wanneer is hij zijn geloof kwijt? Ik laat het uiteindelijk aan de lezer over.

Comments:

Doneer2a