Links en rechts

Vrijspreker: Het blijft frappant om te zien hoe de heersers de onderdanen achter zich krijgen. Is de techniek nog anders voor links of rechts georiënteerde onderdanen?

Opperdienaar: Je kunt ruwweg zeggen dat de boodschap is:

Rechts: Laat me stelen en moorden om je te beschermen van de angstaanjagende bogeyman (meestal ver weg (1, 2 elke land ver weg is de frontlinie voor verdediging tegen de Bogeyman)). Vroeger heette dit de domino theorie.

Links: Laat me stelen en moorden om het hulpeloze te beschermen (alle minderheden of tot onderdrukten gebombardeerden). De humanitaire interventie.

Vietnam was duidelijk een Bogeyman oorlog waardoor er veel links anti oorlog protest kwam. Maar recente oorlogen zijn allemaal linkse humanitaire oorlogen (het beschermen van zwakkeren of redden van de bevolking van de vreselijke eigen heerser (Saddam Hussein, Taliban, Assad, Khadaffi). Hoewel de oorlog tegen Irak begon met hij heeft massa vernietigingswapens, vandaar dat er ook nog wat links anti oorlogsprotest was. Maar daarna draaide de verhaallijn snel naar; het is een brute heerser voor zijn eigen onderdanen en regime change is nodig. Assad en Khadaffi vormden nooit een bedreiging voor het westen, maar 'bombardeerden hun eigen hulpeloze bevolking".

Vaak is een oorlog ook een combinatie. We moeten de arme ongeprovoceerde Oekraïnse slachtoffers beschermen tegen de Bogeyman Putin. Of, we moeten de kwetsbare omaatjes en ernstig zieken beschermen tegen het angstaanjagende covid virus en de mensen die niets om hun naaste geven omdat het graaiende kapitalisten zijn. Dat mag best wat levens kosten.

Dat zijn de krachtigste verhaallijnen: Zowel een Bogeyman als een humanitaire interventie. Het is voor de onderdaan een soort hard drug om een heerser te smeken. Voor zulke gigantische problemen is immers onmogelijk vrijwillige steun te krijgen. Niemand geeft een zier om het probleem waarover ze allemaal in paniek zijn. De onderdaan is tegelijkertijd witheet van angst en woede, maar ziet geen andere manier om de massa tot actie te krijgen dan ze te laten dwingen door soldaten.

Vrijspreker: Dat lijkt tegenstrijdig 

Opperdienaar: Het komt denk ik omdat ieder individu in de groep denkt dat hij de enige is die de omvang van het probleem ziet terwijl de mensen om hen heen maar doorgaan alsof er niets aan de hand is. Het heeft denk ik ook te maken met het gegeven dat het na milieudemonstraties zo'n enorme vuilnisbende is en dat de grootste klimaatalarmisten het meeste vliegen. Ze projecteren hun eigen gedrag op de groep (daarmee worden zij schoon). Oftewel, ze gooien hun schuldgevoel net zo gemakkelijk bij anderen op de stoep als hun vuilnis. Ze projecteren echter niet hun alarmisme op de ander, dat koesteren ze angstvallig. De ander ziet het probleem niet. Het is een 'ontkenner'.

vote green

Een oorlog tegen een milieuvervuiler zou absoluut geen weerstand opleveren bij links (ondanks dat oorlog het milieu vernietigt) en rechts gaat sowieso niet snel de straat op, waarschijnlijk omdat demonstreren voornamelijk een demonstratie van onmacht is. Een kernoorlog tegen een CO2 of stikstof delinquent zou hier de Orwelliaanse exponent van zijn. De buitenaardse wezens die later onze planeet bezoeken, zullen hun hoofd breken over hoe een milieubeweging de planeet onbewoonbaar heeft gemaakt om hem te redden.

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp