De bunker

Vrijspreker: U hoorde recentelijk een boek (Raven Rock: The Story of the U.S. Government's Secret Plan to Save Itself--While the Rest of Us Die') besproken over de ondergrondse bunkers aangelegd door de Amerikaanse overheid voor als er een atoomoorlog is door Doug Casey.

Opperdienaar: Inderdaad, de roverheid als de ultieme prepper en op kosten werd niet gekeken. De auteur probeert in de praktijk te bedenken hoe dat zou gaan bij zo'n atoomoorlog. Het ging voornamelijk om de 'continuiteït van de overheid' die belangrijk zou zijn. Dus de bovenwereld ligt in puin, maar onder de grond regeren ze gewoon door. De schrijver vraagt zich af of ze hun familie achter laten als ze naar de bunker gaan. 

Ik vroeg me voornamelijk af: Wie regeren ze dan nog? Bij de immigratie naar de VS had je de situatie dat toen iedereen van het eerste schip af stapte er helemaal geen roverheid was. Er waren geen heersers en onderdanen, behalve de koning van Engeland dan, maar die zat ver weg. Dus na verloop van tijd moet er bij zo'n situatie een persoon op staan die zegt:"Jullie moeten mij allemaal gehoorzamen" Hoe dat proces gaat, is inmiddels wel duidelijk:Je trekt een raar gewaad aan en verklaart dat de zon je vader is en de maan je moeder en dat je een goddelijk mandaat hebt de minkukels te regeren voor hun eigen bestwil omdat het anders chaos en ongelijkheid wordt.

Maar bij zo'n atoomoorlog waarbij de roverheid een ondergrondse bunker in gaat, heb je precies het tegenovergestelde: Je begint met allemaal heersers, want de onderdanen zijn dood. Je hebt een soort instant communisme. Maar op een gegeven moment gaan ze zich afvragen:"Wie regeren we eigenlijk?" Dan moeten er een paar heersers overgaan van heerser naar onderdaan status. 

Dit proces is totaal onbekend. In de geschreven geschiedenis is het bij mijn weten nooit zijn meegemaakt. Het moet bijzonder vervelend zijn voor de eerste die uit de heersers klasse valt en opeens door iedereen geregeerd wordt. Het zou ook interessant zijn te weten op welke heerser/onderdaan verhouding ze uiteindelijk uit komen.

 

Comments:

Doneer4