Chip oorlogen

Vrijspreker: In het boek Chip Wars van Chris Miller wordt besproken hoe de wereldwijde strijd om chips 'opbloeit'. Wat denkt U er van?

Opperdienaar: Het boek begint met de beschrijving van Japan voor WOII toen de economische groei in Japan begon aan te slaan.  De beschaafde wereld onder leiding van de VS reageerde met een olieboycot van Japan. De Nederlandse roverheid besloot daar aan mee te doen door Japan van de olie vanuit Nederlands-Indië af te sluiten. Uiteindelijk mondde dit uit in de Pearl Harbour wanhoopsaanval (waarschijnlijk dien ik hier bij te vermelden dat ik de acties van keizer Hirohito niet goedkeur). Een aanval die gezien de productiecijfers van de VS en die van Japan gedoemd was door Japan verloren te worden. Uiteindelijk gaat het bij een oorlog om hoeveel wapentuig je kunt produceren. 

Daarna beschrijft het boek de enorme groei van halfgeleiders die bijna overal in toegepast worden. Ook komen de gigantische overheidssubsidies aan beurt en uiteindelijk de dominante positie voor geavanceerde logische chips door TSMC de Taiwanese gigant en het Nederlandse ASML die de machines maakt om dit soort chips de produceren. Net als met olie destijds voor Japan, is het opkomende China nu enorm afhankelijk van dit soort chips bijvoorbeeld middels giganten als Huawei (waarvan het beschaafde westen al eerder de dochter van de oprichter arresteerde). China heeft wel geprobeerd om een eigen chips industrie op te zetten, maar inmiddels heeft de VS gedicteerd dat ASML hun machines niet meer mag leveren aan China. De Chinese overheid had eerder geprobeerd een chipindustrie op te zetten, maar dat was voornamelijk een manier voor politici om hun kinderen een prestigieuze baan te geven. Daarna hebben ze het nog een keer geprobeerd en personeel voornamelijk uit de VS gerekruteerd (SMIC). Helaas voor dit initiatief bepaalde Biden (of diens handlers) dat werknemers in de Chinese semiconductor industrie moesten kiezen tussen hun baan en hun amerikaanse paspoort. Dit is misschien wel de goedkoopste manier om van je amerikaanse staatsburgerschap af te komen (hoewel de kosten recentelijk weer verlaagd werden). 

Zoals tijdens Covid al bleek kan een hele industrie lamgelegd worden omdat er 1 chip niet geleverd kan worden en niemand meer voorraden aanhield, omdat prijzen toch alleen maar daalden. Dus gaat met de Chinese industrie hetzelfde gebeuren als met de Japanse industrie? Gaat de Chinese overheid Taiwan veroveren om bezit te nemen van TSMC?

Vrijspreker: De directeur van TSMC denkt dat geen politicus zo iets doms in zijn hoofd haalt, omdat 'iedereen voordeel heeft bij een goed werkend TSMC'

Opperdienaar: Typisch de opvatting van een rationeel denkend mens die geen rekening houdt met de 'dood of de gladiolen' mentaliteit van politici. Iedereen had voordeel bij de productieve capaciteiten van 6 miljoen joden of de landbouwproductie van een zelfde aantal Oekraïense boeren of bij de productie van Chinese boeren. Zouden die ook allemaal gedacht hebben dat het wel goed kwam vanwege hun bijdrage aan de samenleving?

Vrijspreker: Zal de geschiedenis zich dan herhalen met China ipv Japan, met dezelfde uitkomst?

Opperdienaar: De toekomst zal het uitwijzen, maar ik denk dat gezien de productiecijfers, de VS en het westen dit keer niet winnen (Joe Biden: We'v run out of ammunition). Je ziet het westen nu al een tekort aan munitie hebben. Wie gaat er produceren in het westen? De eco warriors die zich voor een vrachtwagen storten die een supermarkt bevoorraadt of de Karens die je schoffeerden over een afgezakt niet werkend mondkapje? Of de multi gender types die uit te schakelen zijn met een verkeerde geslachtsaanduiding? Of al die analfabeten die van de scholen komen na het bewonderen van een transgender die ze verhaaltjes komt vertellen? Of alle mannen die zich steeds meer terug trekken in gaming? Of de drugsverslaafde zombies die door de straten van democratische steden rond kruipen?

Ik zie ze niet aan een productielijn staan, terwijl Chinezen daar al aan gewend zijn. Als je in Nederland bijvoorbeeld kogellagers wilt produceren, kijkt waarschijnlijk iedere afgestudeerde aspirant diversity manager je met verwondering aan als je personeel zoekt als de roverheid het al toestaat vanwege de 'stikstofcrisis'. Nu komen er Europese en Amerikaanse subsidies voor chips fabricage in eigen territorium.

Vrijspreker: Wat verwacht U daarvan?

Opperdienaar: Ik denk dat Hunter Biden waarschijnlijk een prominente zetel in de raad van bestuur krijgt en Kaag de HR manager wordt bij de europese variant. Als ze zich niet te veel bedreigd voelt tenminste. Net als Balaji denk ik dat de geschiedenis achteruit loopt met gespiegelde uitkomsten. Bijvoorbeeld: De UK splitste India en Pakistan en nu is een Indiër de baas van het UK en een Pakistani de baas van Schotland. Het UK voerde opiumoorlogen met China over het verslaafd maken van Chinezen door de Britten en nu zijn de Amerikanen in de ban van Fentanyl uit China. Dus: USA 'Pearl Harbor' aanval op China met Chinese eindoverwinning. De Chinezen winnen door via de WHO iedere westerse soldaat in te laten enten met een 'vaccin'.

Rutte is waarschijnlijk nog steeds demissionair premier aan het einde om de populisten tegen te houden.

Comments:

Doneer4