Vrede in Europa dank zij de EU?

Vrijspreker: U hoort nog al eens het argument dat we vrede in de EU hebben sinds WOII dankzij de EU. Klopt dat?

Opperdienaar: Het argument is vaak gebaseerd op: correlatie betekent causatie. Voor de EU was er constant oorlog in Europa en daarna was er vrede, dus komt de vrede door de EU. De pax Europeana versie van de pax Romana. Als je dan zegt dat we volgens Rutte momenteel in oorlog zijn, dan krijg je als tegenwerping dat dit komt omdat Oekraïne ook bij de EU/Nato had moeten zitten. 

Dat was waarschijnlijk ook het argument waarmee het Romeinse rijk werd uitgebreid. Er is oorlog aan de randen van het keizerrijk, dus moeten we die gebieden veroveren en dan is er meer vrede. 

Vrijspreker: Klinkt logisch vanuit het perspectief van de heerscher.

Opperdienaar: Filosofisch zit je al op drijfzand met causatie door correlatie. Dat moet je je altijd realiseren. Dat wil niet zeggen dat je er niets meer mee kunt, maar je hebt wel meer nodig dan correlatie om causatie aan te tonen. Je kunt ook stellen dat er vrede is dankzij de uitvinding van de transistor in 1947 of de uitvinding van de credit card in 1946, de uitvinding van de luier in 1946 of de uitvinding van plakband in datzelfde jaar. Er is een reden dat dit een stuk onwaarschijnlijk klinkt. Het idee bij een keizerrijk als rede voor interne vrede is dat het keizerrijk methodes heeft om interne conflicten met dreigementen op te lossen en zolang de onderdanen en vazalstaten hulpeloos zijn, ze niet in opstand komen. Plakband regelt dat niet. Maar als je zegt dat een almachtige heerscher en hulpeloze onderdanen het recept voor vrede is, klinkt dat gelijk al even problematisch als zeggen dat welvaarts ongelijkheid voor vrede zorgt. Zolang 1 iemand maar al het geld heeft, komt er geen opstand.

De interne macht asymmetrie zorgt dat er intern vrede is, de externe macht symmetrie met de omliggende gebieden dat er daar oorlog is. Het dreigement naar die gebieden is niet geloofwaardig genoeg om een opstand de kop in te drukken.

Dit impliceert echter ook dat pepperspray voor vrouwen verkrachtingen vermeerdert. Immers, pepperspray maakt verzet mogelijk en daardoor is er conflict. Als de overheid zou dicteren dat het verboden is voor vrouwen zich te verdedigen en stelt dat alleen mannen wapens mogen dragen, is er geen verzet meer. Als je alleen onderdanigheid hebt zijn alle verkrachtingen verdwenen. Maar eigenlijk maakt het verkrachtingen onzichtbaar. Zolang ik het maar niet zie, is het ok.

Vrijspreker: Een gevangenis is ook vredig, zolang de bewakers het absolute overwicht hebben 

Opperdienaar: Zeker. Wat het nog vreemder maakt is dat het onvermijdelijk uitmondt in een wereldregering met een almachtige dictator. Het is ook nog al vreemd als de EU onderdanen in Duitsland dwingt geld te geven aan corrupte heerschers in Griekenland. Ik moet dan denken aan de Hitler snorretjes die op Merkel getekend werden in Griekenland, toen ze daar niet snel genoeg nieuw geld kregen. Niet bepaald een recept voor goede verstandhoudingen. Als ik in een gezin 1 zoon verplicht zijn salaris op te geven aan een andere zoon, wordt de relatie tussen de zoons dan beter of slechter? 

Vrijspreker: Slechter lijkt me, maar zolang de vader almachtig is, zie je er niets van. Tot het ontploft.

Opperdienaar: Je kunt zelfs stellen dat onder Bismarck het lukte om de Duitse deelstaten te verenigen met bergen uitkeringen en verplichtte solidariteit. Joepie, een einde aan de onderlinge oorlogen. Je kunt ook geloven dat de unificatie van Italië een einde maakte aan de onderlinge strijd, dat generaal Tito een einde maakte aan de strijd in Joegoslavië.

Maar wat gebeurde er uiteindelijk? De opgekropte frustratie en haat door de verplichtte solidariteit kookte over. Je kunt mensen niet overtuigen met intimidatie en censuur zoals nu ook weer het geval lijkt. De onvrede gaat alleen ondergronds en brandt als een veenbrand door.

End of empire phenomena chekhof

every empire

Orwell stable slave empires

 

Comments:

Doneer2