Maar mensen zijn niet rationeel
Vrijspreker: U hoorde laatst iemand het argument gebruiken "maar mensen zijn niet rationeel" tegen een verkondigde tegenstrijdigheid
Opperdienaar: Dat is inderdaad een rare verdediging. Het is alsof je zegt dat 2+2 niet gelijk aan 5 is en iemand komt dan terug met: "Maar mensen zijn niet goed in wiskunde". Dat kan zo zijn, maar dat maakt 2+2 niet opeens 5. Het doet sterk denken aan 'social proof'. Het idee dat je 2+2 gelijk aan 5 kunt maken als je het er maar met genoeg mensen over eens bent. Democratie die het van de realiteit wint. De reden dat mensen communisme of fascisme kunnen verdedigen tegen alle tegenstrijdigheden in: Iedereen gelooft het.
Ik merkte laatste tegen iemand op dat het veel genoemde inkomensverschil voor mannen en vrouwen voor hetzelfde werk niet klopt als je er ook van uit gaat dat werkgevers graag winst maken. Werkgevers die graag winst maken nemen immers liever een goedkoop iemand aan dan een duur iemand. Als ze toch de voorkeur geven aan een duur iemand, zijn ze kennelijk niet geïnteresseerd in winst maken. Dus wat is het?
Vrijspreker: Werkgevers zijn niet logisch krijg je dan te horen
Opperdienaar: Dat lost het probleem inderdaad niet op. Je zult toch een keuze moeten maken of ze winst of irrationele voorkeuren als hoogste waarde hebben. Als je dan wat dieper in de data duikt, blijkt toch dat ze het meest om winst geven en dan verdwijnt het inkomensverschil op basis van irrationele verschillen.
Vrijspreker: Laatst las ik bij het klimaatfraude debat ook zo iets. A beweert dat B fraudeert, maar B beweert dat A fraudeert, dus dat is geen argument meer
Opperdienaar: De basis onder dat soort ontkrachtingen is het geloof dat er geen realiteit bestaat. Een realiteit waarin A echte fraudeerde en B niet. Iets wat je na kunt gaan als een detective die de feiten onder de loep neemt en op tegenstrijdigheden test en bevestiging zoekt bij de bron die zelf de fraude heeft gepleegd en deze gewoon beschrijft zoals bij de aanpassing van de temperatuurdata.
Vrijspreker: Waar komt het vandaan dat mensen niet meer in een realiteit geloven?
Opperdienaar: Dit is het gevolg van gaslighting. Als je maar genoeg raadsels en tegenstrijdigheden over mensen uitgooit, weten ze op een gegeven moment het verschil niet meer tussen een man en een vrouw. Dan geloven ze maar wat op basis van hun instincten en dan heeft de propagandist gewonnen.
Comments: