Ben je een terrein of ziekteverwekker libertariër?

Vrijspreker: U wilde een vergelijking maken tussen 2 soorten ziekte theorieën voor de samenleving en voor het menselijk lichaam. Wat is die vergelijking?

Opperdienaar: In de ziektetheorie heb je de 'ziekteverwekkers theorie' en de 'Terrein theorie'. De mensen van de ziekteverwekker theorie geloven dat je ziek wordt omdat je een virus/bacterie/parasiet tegen het lijf loopt, die je vervolgens ziek maakt. De aanhangers van de terrein theorie geloven echter dat het terrein altijd vol zit met bacteriën, virussen en parasieten, maar dat je ziek wordt omdat je verdediging verzwakt is. Maw, de oorzaak van je ziekte is een verzwakt immuunsysteem. 

Maar je zou dit ook voor een samenleving kunnen stellen. Een samenleving wordt ziek door een ziekteverwekker zoals Hitler, Stalin of Mao. Hij schrijft een boek, gebruikt propaganda en de bevolking volgt als een automaat richting het ziektebeeld. De mensen die hier in geloven, willen 'Mein Kampf' verboden zien, want als onderdanen het weer gaan lezen, gebeurt precies hetzelfde. Als je terug in de tijd kon gaan en baby Hitler kon uitschakelen, dan was het gevaar ook afgewend. Anderen zouden echter kunnen zeggen:"Nee, klootzakken zijn er altijd, psychopaten zijn een gegeven, het is de weerbaarheid van de samenleving die verzwakt is en dan kan een heel scala aan schurken de tent ten gronde richten." Het doet denken aan wat Mattias Desmet zegt over de voedingsbodem van 5 punten in "de psychologie van het totalitarisme" (1.Gebrek aan verbinding 2.Gebrek aan zingeving 3. Ongebonden angst 4. Ongebonden haat 5. Een persisterend narratief om  bovenstaande 4 punten te verklaren)

Vrijspreker: Maakt het wat uit voor libertariërs welke theorie ze aanhangen wat betreft de ziekte van de samenleving?

Opperdienaar: Ja, want als je denkt dat een samenleving verandert door een tiran, dan moet hun strategie zijn om een boek te schrijven en aan de macht te komen en zo de samenleving de goede kant op te leiden. Maar als je denkt dat een moreel verzwakte samenleving automatisch een psychopaat aantrekt en dat het niet uitmaakt wie dat dan is, dan moet je proberen de samenleving moreel sterker te maken, zodat de psychopaat geen kans maakt.

Vrijspreker: Toch lijkt het moeilijk om oorzaak gevolg vast te stellen zonder experiment. Want heersers proberen ook de samenleving moreel te verzwakken door bijvoorbeeld met geld te strooien.

Opperdienaar: Dat is waar, maar heersers kunnen dat alleen maar als ze al macht hebben. Een ziekteverwekker zal ook wel proberen het immuunsysteem te verzwakken, maar dan moet hij wel eerst het lichaam binnendringen en ongezien langs het immuunsysteem glippen.

Vrijspreker: Dat doe je vandaag de dag door heel hard te roepen dan je alleen maar denkt aan liefdadigheid, klimaat, LGBTQ en BLM rechten, door aan te geven dat je aan gedwongen medische handelingen, samenscholingsverboden en avondklokken doet om de zwakkeren te beschermen.

Opperdienaar: Precies, je gebruikt zwakkeren als een schild om de klappen op te vangen op weg naar machtsverovering

politics poor people rich people

  

Comments:

Doneer2