Tijdsvoorkeur

Vrijspreker: Het lijkt erop dat naarmate de interventie apocalyps dichterbij komt, de tijdsvoorkeur van onderdanen steeds korter wordt. Hoe zit dat?

Opperdienaar: In de VS gebruikten veel mensen al hun huis als pinautomaat om rond te komen, als de waarde van hun huis omhoog ging, verhoogden ze gewoon hun hypotheek. Toen dat spel over was, werden spaartegoeden aangesproken en de credit card gebruikt om leningen aan te gaan. Nu ook dat maximaal benut is, wordt gewoon uit de winkel gestolen. Target waarschuwde onlangs dat ze $400 miljoen verliezen leden aan schrikbarend gestegen winkeldiefstal.

Vrijspreker: Ik neem aan dat de onderdanen niet verwachten dat Target er nog veel langer mee doorgaat hun van producten te voorzien op deze manier?

Opperdienaar: Door je levensbehoeftes te stelen, kun je wel weer een week vooruit, maar het is absoluut niet een duurzame relatie. En dat terwijl er geen multinational meer een advertentie plaatst zonder het woord 'duurzaam' er in. Deze shibboleth is net zo onheilspellend als 'diversiteit' en 'inclusief', wat in de praktijk betekent witte hetero mannen hoeven niet te solliciteren en diversiteit in ideeën wordt niet gewaardeerd (maar je mag gerust je haar een kleurtje geven en een ring door je neus doen). Zo betekent duurzame energie ook 'begin maar vast met houthakken' voordat je heersers alle regenwouden in de ovens hebben gegooid als duurzame biomassa.

Ik las ooit dat voor het jaar duizend de tijdsvoorkeur ook extreem kort werd. Het idee was dat Jezus terug zou komen, dus je kon maar beter niet te ver vooruit plannen. Ik denk dat de intellectuele debatten over hoeveel transgenders er op de pin van een speld kunnen dansen, ook een afspiegeling van korte tijdsvoorkeur zijn. Volgens Hoppe wordt in een democratie de tijdsvoorkeur ook korter, omdat je in 4 jaar zo veel mogelijk moet plunderen. Bij de USSR schijnt het ook zo geweest te zijn dat naarmate het einde in zicht kwam, men een rustige pensionering niet meer zag zitten en zo snel mogelijk alles bij elkaar graaide.

Oorlog past ook in een korte tijdsvoorkeur. Alleen even een grote klap uitdelen en dan is alles weer goed voor de komende 5 minuten, totdat ik een klap terug krijg wel te verstaan. Of: "Ik hoop dat de vijand vernederend verslagen wordt", dat dachten ze ook aan het einde van WWI over Duitsland. 

Liegen is ook iets wat gepaard gaat met een korte tijdsvoorkeur.

Vrijspreker: De Oostenrijkse school heeft bepaalde gedachten over tijdsvoorkeur

Opperdienaar: Ja, ze zijn van mening dat de rentestand aangeeft wat de algemene tijdsvoorkeur is. De rentestand coördineert de voorkeuren van spaarders en investeerders. Als de consument geen mooie producten ziet, koopt hij niets en spaart hij. De rentestand daalt hierdoor en dat motiveert investeringen in nieuwe productlijnen. Doordat de centrale bank geld drukt en daarmee de rentestand kunstmatig omlaag brengt, lijkt er echter gespaard te worden terwijl dat niet zo is. De investeringen die als gevolg daarvan gedaan worden, zijn meestal onjuist (niet in overeenstemming met werkelijke voorkeuren van consumenten). 

Vrijspreker: Het lijkt momenteel wel zo dat er een maximaal verschil is tussen de werkelijke staat van de onderdanen (extreem korte tijdsvoorkeur) en de rentestand die nog steeds extreem laag is en hint naar een extreem lange tijdsvoorkeur.  

Opperdienaar: Inderdaad, als de ondernemer naar de rentestand kijkt, ziet hij een denkbeeldige onderdaan die alleen maar spaart, niets wil kopen en de rente omlaag brengt en daarmee de ondernemer motiveert om met extreem lange termijn horizon te investeren in nieuwe producten. Als hij echter in zijn winkel kijkt rennen die onderdanen zonder te betalen met zijn producten de winkel uit. Ergens moet de rentestand overeen gaan komen met de werkelijke tijdsvoorkeur van de onderdanen. De realiteit is altijd harder dan de manipulatie van de metertjes die aangeven hoe de realiteit er voor staat. Het lijkt me dat OF de rente omhoog moet, OF de munteenheid er aan gaat om de rentestand laag te doen lijken.

speculator furture acts
 

Comments: