Mises en voorspellingen doen

Vrijspreker: U beweert dat de voorspellingen van Ludwig von Mises van een andere orde zijn dan die van de gemiddelde Keynesiaanse econoom. Waarom?

Mises voorspelde bijvoorbeeld dat socialisme niet zou werken, zelfs voordat het uitgeprobeerd was. Dit omdat er zonder eigendom geen prijzen bestaan en je zonder prijzen geen rationele planning kunt doen. Het is een zelfde type voorspelling als Einstein die maakte aan de hand van zijn algemene relativiteit theorie dat het licht van een ster afgebogen zou worden door de massa van de zon en dat je dit met een experiment kon bevestigen als de zon verduisterd werd door de maan.

Beide voorspellingen komen voort uit een theorie op basis van principes en logisch redeneren met een resulterende voorspelling die pas achteraf empirisch bevestigd werd. Dit zijn de betere voorspellingen. Beter dan achteraf verklaren waarom iets werkt of niet werkt en nog beter dan eindeloze excuses verzinnen waarom echt socialisme nog nooit echt geprobeerd is, maar beslist zou werken als dat wel het geval was. Dit is weer van een andere orde dan de historische data veranderen om een trend van hogere temperaturen te promoten.

Vrijspreker: Hoe is dat anders van veel andere voorspellingen?

Opperdienaar: Keynesianen redeneren niet uit principes. Sommige mensen zullen beweren dat dit is omdat ze geen principes hebben. Ze gaan niet kijken of het logisch is dat een verhoging van het minimumloon meer werkeloosheid oplevert, dat heeft volgens hen geen enkele waarde. Ze reizen het liefst naar 10 jurisdicties om statistisch te vergelijken en te zien of er een correlatie is. Volgens libertariërs is dat juist een zinloze tijdsbesteding omdat er nog zo veel andere factoren meespelen bij die vergelijkingen.

Vrijspreker: Maar als het zulke goede methodes zijn, waarom krijgen libertariërs dan nooit hun zin? 

Opperdienaar: Wie krijgt er altijd zijn zin? Degene die het meest verontwaardigd doet. Neem moslims, als er een cartoon van mohammed getekend wordt of een koran in de brand gaat, is de wereld te klein vanwege islamofobia. Omdat moslims duidelijk maken dat ze Theo van Gogh en Salman Rushdie aan het spit rijgen als ze hun zin niet krijgen, legt dit meer gewicht in de schaal.

Of neem de transmaffia of BLM, altijd schreeuwen dat je verontwaardigd en gekwetst bent en je krijgt altijd je zin. Netjes argumenten gebruiken? Begin er niet aan. Het heeft geen zin. Je moet gewoon super verontwaardigd doen en duidelijk maken dat je op het randje van doordraaien zit er dat er elk moment slachtoffers kunnen vallen. Milieuactivisten doen hetzelfde, gewoon de hele tijd moreel verontwaardigd doen met een vleugje geweld en waanzin er bij en het rechtssysteem doet de rest. Aangeven dat je kalm bent en voor rede vatbaar en je argumenten kunnen nog zo goed zijn, je gaat het toch verliezen.

mises towards central planning

 

 

Comments:

Doneer5