Terug naar ruilhandel

Vrijspreker: U ziet de de internationale handel veranderen. Hoe zo?

Opperdienaar: Sinds dollar reserves zo in beslag genomen kunnen worden en bankrekeningen bevroren, is er iets anders nodig dat de rol van geld over neemt. Natuurlijk kun je zeggen dat de sancties die zich vroeger tot schurkenstaten Iran en Noord Korea beperkten en zijn nu uitgebreid zijn naar Rusland, geheel terecht zijn. Helaas zullen de Chinese en Saoedische overheden daar toch wat anders naar kijken. Iedereen weet dat de VS teveel geld heeft gedrukt en dat de prijzen veel te snel oplopen en dat ze dus baat hebben bij het bevriezen van buitenlandse reserves. Als je geld wilt vernietigen, dan liever dat van buitenlanders. Het aantal 'schurkenstaten' wiens tegoeden bevroren dienen te worden, zal zich dus wel uitbreiden. 

Vrijspreker: Is dat alleen nadelig voor de burgers van die landen, omdat de met export verdiende dollars verloren gaan?

Opperdienaar: De onderdanen van die landen waren dat geld al kwijt al dachten sommigen nog dat het hun geld was, maar de heersers dachten het nog wel te hebben. Maar als ze niet betaald worden, zullen ze ook niet meer exporteren. Rusland is al gestopt met gaslevering aan Finland. De welvaart in het westen was voor een groot deel afhankelijk van de import uit landen die reserves verzamelden. Het westerse geld had ook waarde omdat je er een huis of jacht van kon kopen in het westen waar de 'rule of law' zorgde dat iets niet zomaar kon worden afgepakt zoals in je eigen land. Dat is nu niet meer het geval. Zonder enige rechtszaak of wederhoor is een Russisch paspoort voldoende om die eigendommen af te pakken 

De vraag is een beetje hoe de strijd zich gaat voltrekken tussen de internationale bedrijven die absoluut niet meer zonder globalisering kunnen opereren en overheden die het financiële betalingsverkeer torpederen. Jarenlange regulering, subsidies, invoerrechten en belastingen hebben productieketens over hele wereld verspreid om productie nog enigszins overeind te houden. Die laatste reddingsboei wordt nu tot zinken gebracht. Het lijkt er op dat er al met ruilhandel gewerkt wordt om de zaak nog enigszins werkbaar te houden. Ruilhandel is echter enorm onhandig. Daarnaast zal er ook gesmokkeld moeten worden. Iets waar grote bedrijven meestal niet aan doen, maar het wordt pompen of verzuipen.

Zelfs de overheid die begon met 'build back better', verwacht nu voedsel en diesel schaarste voor de nabije toekomst. Nadat de babymelk opraakte in de VS, blijkt dat de overheid toch de sluiting van een fabriek snel kan opheffen en zelfs import uit europa mogelijk maakt. Gaat de publieke druk de politici hun waanzinnige klimaat, woke, oorlogs en plandemie plannen torpederen? Keert de wal het schip?

Er lijkt wat aarzeling in Team Crazy. Zelfs Netflix lijkt genoeg te hebben van activistische werknemers en geeft nu aan dat je kunt vertrekken als het je niet bevalt. Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Maher zijn afvallig.

1984 psychological warfare

 

Comments:

Doneer3