Bericht voor culturele antropologen van de toekomst

Vrijspreker: De wereld lijkt er niet veel rationeler op te worden en je hoort vaak 'niemand kon dit aan zien komen'.

Opperdienaar: Dat steeds irrationelere en emotionelere mensen de gevolgen van hun acties niet aan zien komen, verbaast op zich niet. Aangezien ze veel al marionetten zijn van machtige mensen die hun media controleren, verbazen ze zich continue over de toekomst zoals een hamster in een wiel. "Inflatie, wie had dat kunnen zien aankomen?" Als toekomstige cultureel antropologen de overblijfselen van onze beschaving opgraven en zich afvragen "Zag niemand aankomen waar het op uit moest lopen?", dan hoop ik dat ze op 1 of andere manier mijn schrijfsels tegenkomen en vooral de zin

Sommige mensen zagen het wel degelijk aankomen, maar waren niet in staat het te stoppen

ron paul no one saw

Mijn bericht aan de toekomst is dit: Het lijkt met de huidige technologie onmogelijk door te dringen tot een mensenmassa die in een hypnose verkeert en de ene kruistocht na de andere voert. Dan zijn het moslim terroristen, dan weer 'klimaatontkenners', anti vaxxers, dan weer Russen. Als een dronken aardbei is het collectief op zoek naar vijanden om te vernietigen en zich moreel superieur te voelen. Ze geloven hun eigen leugens maar al te graag. 

De verschijnselen waren duidelijk voor iedereen die Animal farm of 1984 gelezen en begrepen had. Het veranderen van definities, de perversiteit, de corruptie, het naar boven borrelen van de meest slechte mensen in de samenleving omdat de stank aan de top alleen verdragen was door mensen zonder enige morele reukzin, doublethink, 2 minuten van haat, Emmanuel Goldstein, geld drukken, torenhoge schulden, permanente oorlogen die niet gewonnen dienden te worden, vijanden die in een oogwenk konden veranderen (we have always been at war with Eastasia), Big Brother die iedereen in de gaten hield, Newspeak. Het was er ook deze keer allemaal. 

Bij elke ronde werden de leugens, de mediabias, de corruptie een slag groter en de mensen durfden er niet niet in te geloven.

Trouw gevolgd door 'niemand kon dit aan zien komen' als boontje om zijn loontje kwam. Maar de mensenmassa leek verbonden via een emotionele link van reptielenbrein tot reptielenbrein en elke poging op het rationele stuk aan te grijpen, liep op niets uit. Hoe vaak de propagandisten van de vorige ronde ook door de mand vielen, het leek geen enkel effect te hebben bij de volgende ronde.

Als jullie in de toekomst tegen hetzelfde probleem aanlopen, sla dat stuk maar over, het is tijdverspilling. Memes, humor, morele argumenten, ook allemaal geprobeerd, maar misschien dat het beter kan. Maar rationele argumenten, vergeet het maar.

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp