Duurzaamheid

Vrijspreker: U valt op dat als mensen die op gebied X iets fouts doen altijd hun deugdzaamheid op X benadrukken.

Opperdienaar: Ja mensen die bijvoorbeeld hun gezondheid schaden door teveel te eten, benadrukken dat ze zo enorm tegen roken zijn, of meten het breed uit tegen iedereen als ze af en toe een stukje wandelen. Breder gezegd, hun woorden zijn een rook gordijn voor hun zonden. Of misschien niet eens woorden, maar zelfs sommige daden zijn een rookgordijn voor andere daden. Dus mensen die geen bal om de armen geven, stemmen luidruchtig op partijen die andermans geld aan de armen geven. Als je goed oplet kun je er overal voorbeelden van vinden. Denk aan mensen die vreemd gaan en extra hard zingen in de kerk.

Vrijspreker: U dacht aan duurzaamheid?

Opperdienaar: Ja, ik werd onlangs verrast door een bericht van onze CEO aan alle werknemers dat mijn bedrijf ESG zo enorm serieus neemt. ESG staat voor Environmental, Social and Governance, kortom dat je je oren laat hangen naar de 'Blackrock, wij schuiven met 10T USD aan dom beleggingskapitaal en dicteren daarmee de Larry Fink's woke agenda via de aandeelhouders' jongens. Mijn bedrijf is niet het enige, iedereen danst tegenwoordig naar de pijpen van het ESG kapitaal, nadat grote hoeveelheden dom geld in nog dommere handen is gekomen. Misschien is dat wel de samenvatting van wat de staat bewerkstelligt, vrije markt: Steeds meer kapitaal komt in handen van steeds slimmere en/of goede mensen, die bewezen hebben kapitaal goed in te zetten voor de samenleving. Staat: Steeds meer kapitaal komt onder controle van steeds dommere en/of slechte mensen die hebben bewezen kapitaal te verspillen aan dingen waar de samenleving niets aan heeft. 

Maar waarom loopt iedereen zo te koop met duurzaamheid? Omdat de huidige situatie steeds minder duurzaam wordt, het is een rookgordijn. De enorme schuldenberg, de energiepolitiek, de buitenlandse politiek, het onderwijssysteem, de media, allemaal onhoudbaar. De vrije markt is duurzaam want omdat alle partijen vrijwillig deelnemen, kan een dergelijke relatie heel lang stand houden. De werker blijft zijn arbeid investeren, de kapitalist zijn kapitaal, de ondernemer zijn inschattingsvermogen, de klant blijft producten afnemen, de toeleverancier grondstoffen.

Een dwangmatig verband is alles behalve duurzaam, de gedwongene wil het verband altijd verlaten zodra hij de kans krijgt. 

Dus omdat het aantal onvrijwillige relaties zo toeneemt, moet dit afgedekt worden met een enorme ESG roadshow/rookgordijn. Dit afgezien van de enorme corruptie die er mee mogelijk is door bijvoorbeeld bedrijven een ESG stempel te geven of af te nemen. Maar de reden dat het de onderdaan aanspreekt is niet de corruptie die er mee mogelijk is, maar het feit dat hij voelt dat er iets niet snor zit met duurzaamheid in hun samenleving. Je kunt het dus andersom gebruiken als detector: Zodra de foute mensen luidruchtig met een deugvlag zwaaien, dan kun je op zoek gaan naar de onderliggende beerput die deze vlag moet verhullen. Eventueel kun je er je voordeel mee doen. Een samenleving die van crisis naar crisis gaat, is natuurlijk niet duurzaam, maar houdt mensen afgeleid van hoe ze zelf, hun kinderen en de kinderen van hun kinderen geplukt worden, gehypnotiseerd door een nobele strijd die ze denken te voeren.

De deugvlag is net zo'n goede detector van een beerput als wanneer je mensen vraag wat er mis zou gaan zonder overheid. Het eerste dat ze noemen is altijd hun eigen tekortkoming. Denken ze dat mensen dwang nodig hebben om geld opzij te zetten voor hun gezondheid? Ze mishandelen hun lichaam. Zijn ze bang voor ongelijkheid? Ze geven niets om gelijke rechten. Zijn ze bang dat er geen wegen zijn? Het zijn couch potatoes. Bang dat er geen defensie is? Het zijn watjes. Denken ze dat onderwijs er alleen nog maar is voor de rijken? Ze geven niets om waarheid en kennis.

 by virus hello war

 

Comments:

Doneer2