NFT scheten

Vrijspreker: Het vrije westen lijkt al tijden hard bergafwaarts te gaan. Wat is de tijdlijn en valt het om te keren?

Opperdienaar: I hoorde eens dat ze in China 10 ingenieurs opleiden voor 1 advocaat en in de VS 10 advocaten voor 1 ingenieur. Ik weet niet of het waar is, maar gezien hoeveelheid Chinese namen op patenten, klopt het waarschijnlijk wel ongeveer. Het is natuurlijk ook zo dat er volle containerschepen van China naar het westen gaan en lege containers terug. Het zijn ingenieurs die de producten in die containers ontwikkelen.

Ray Dalio, de bekende CEO van Bridgewater, liet ooit onderstaande grafiek zien. De sociale dynamiek lijkt niet te stoppen net zo min als je het rotten van een appel kunt stoppen. Je kunt de rot vertragen met een ijskast en misschien is dat waarom de heersers zo hard proberen de economy in een ijskast te stoppen. In Atlas in staking probeerden de heersers ook al alles te bevriezen. Veel leden van een samenleving geloven dat meer dwang de problemen veroorzaakt door dwang moet oplossen. Een soort sociale Anaphylactic shock. Zoals tijdens covid veel heersers van toeristen bestemmingen dachten dat totalitair ingrijpen de weggebleven toeristen vertrouwen zou inboezemen. Want waar ga je liever naar toe dan een strand waar je beboet wordt als je zonder mondkapje zwemt?

empires rise and fall

 

now you are safe

Vrijspreker: Maar is het westen niet nog steeds veel rijker dan China?

Opperdienaar: Natuurlijk wordt er in het westen nog steeds goed verdiend. Deze dame verdiende $200000 door haar scheten in een pot te verkopen. Helaas kreeg ze een hartaanval en moest ze stoppen omdat ze te veel eieren at om de productie op te voeren. Gelukkig vond ze ook hier een oplossing voor en gaat ze nu NFT's (non-fungible tokens)  van haar scheten verkopen op de blockchain. Misschien dat achteraf gezien NFT's van scheten de top van een bubble blijkt te zijn geweest. Wie zal het zeggen?

Ergens anders hangt iemand zijn vliegtuig vol met camera's om te doen alsof hij motorpech krijgt en uit zijn vliegtuig moet springen met een parachute die hij toevallig aan had. Met de camera's streamt hij het geheel. De 600000 views hebben hem naar schatting $1200 opgeleverd. Klinkt nog niet als een winstpakker.

Vrijspreker: Het is een samenleving geworden van slachtoffers en narcisten

Opperdienaar: De universiteit van North Hampton waarschuwt haar studenten dat de roman 1984 van George Orwell "aanstootgevend en verstorend" is. Niet lezen dus, gewoon vechten voor die eyeballs op je videos. Hoe het moet gaan als iedereen probeert te leven van advertenties en NFT scheten is mij niet helemaal duidelijk. Het lijkt mij dat de groep mensen waaraan je advertenties laat zien, niet zelf hun geld moeten verdienen uit advertenties. We kunnen niet allemaal influencer zijn, of ten minste niet ons geld verdienen met aandacht van mensen die ook hun geld verdienen met aandacht. Tenminste, je kunt je wel stinkend rijk wanen met stapels krediet, zolang je dat maar niet uitgeeft, want je bakker, installateur, vakkenvuller en huizenbouwer, zijn allemaal influencer geworden.

Vrijspreker: Is dat allemaal beter in China?

Opperdienaar: China is richting kapitalisme gegaan onder Deng Xiaoping met vrije handelszones en enorm in welvaart gestegen. Maar onder Xi gaat het weer terug naar een totalitair regime. De kinderaantallen dalen dramatisch, de bubbels zijn gigantisch en de corruptie is overal. Zoals gebruikelijk gaat de overheid stimuleren (kinderen) wat ze eerste verboden(1 kind politiek). Ik veracht dat net als in de 20ste eeuw, de VS, voordat het leider werd, eerst een grote depressie kende. De Chinese grote depressie zal waarschijnlijk uitmonden in de Chinese eeuw. Voor het westen is het te hopen dat de NFT scheten blijven verkopen.

 

Comments:

Doneer3