Machtsonbalans werknemer werkgever

Vrijspreker: Wie wel eens geprobeerd heeft een socialist te overtuigen dat de overheid zich niet moet bemoeien met de contract onderhandeling tussen werkgever en werknemer, kreeg altijd 1 tegenwerping te horen. Wat was die?

Opperdienaar: Dat was: Het is geen vrijwillige onderhandeling, want er is machtsongelijkheid tussen werkgever en werknemer. Vreemd genoeg hoor je die mensen nu niet over bedrijven die hun werknemers de optie bieden om zich met een experimenteel goedje te laten injecteren of ontslagen te worden. Machtsongelijkheid speelt kennelijk geen rol meer. Nu kon je al weten dat het een drogredenering was, omdat de grootste machtsongelijkheid die bestaat de ongelijkheid tussen burger en heerser is. Daar hadden ze nooit een probleem mee. Hun meningen vallen altijd samen met die van de heersers en de redenering om er te komen wordt ook overgenomen.

anti establishment conformist

 

Dit soort drogredeneringen komt mooi naar voren. Net zoals 'my body my choice' over abortus. Vaccins? Niets 'my body my choice'. Mensen roepen dingen waar ze zelf niet in geloven, maar waarvan ze denken dat anderen er in geloven. 

Multinationals waren bijvoorbeeld ook altijd fout, omdat ze soms hun operaties verplaatsen aan de hand van idiote wetgeving. Dat vinden heersers niet leuk. Nu zijn ze opeens geweldig omdat ze meehelpen de wil van de heerser op te leggen, zonder dat het dwang lijkt. 

Een collega van me zei over de ontslagdreiging vanwege de spuit: Het is geen dwang, want je hebt een keuze. De ceo zei immers vaccination of een ander woord dat op 'nation' eindigt: termination. De taal virtuoos. Maar de collega vond het prachtig dat de bedrijven ipv de staat het door voerden. Dit is natuurlijk de definitie van fascisme, de fusie van staats en corporate macht. Een situatie waarbij ik van mening blijf dat de bedrijven alleen maar het idee hebben dat ze invloed hebben omdat ze met hun lobbyisten wat wetgeving beïnvloeden in de marge. Dit duurt totdat de overheid zo machtig is dat ze dat geld van die lobbyisten in hun privé accounts niet meer nodig hebben. 

Het doet me altijd denken aan die directeur van de grootste verzekeraar van Duitsland die na de kristalnacht bij Hitler langsging, om te zeggen dat dit op moest houden en verbaasd was over hoe schofterig hij weggestuurd werd. Dacht je nu echt dat je de overheid stuurde? vraag ik me dan af. 

Vrijspreker: Natuurlijk niet veel anders dan met democratie. Denk je nu echt invloed te hebben.

Opperdienaar: Of het raadgevend referendum

democracy impose

 

Comments:

Doneer3