Innovatie

Vrijspreker: U bespreekt wanneer innovatie plaatsvindt in een vrije markt versus een centraal geleide economie

Opperdienaar: In een vrije markt gebeurt automatisering niet voordat de goedkoopste menselijke kracht die iets kan doen benut is. Waarom geld uit geven aan een duur en risicovol automatiseringsproject als je nog een advertentie kunt zetten en een mens kunt inhuren om hetzelfde werk te doen? Als dit geldt voor de werkgever, is er voor de automatiseerder ook geen geld aan te verdienen en wil de investeerder er ook geen geld in steken.

Innovatie gebeurt dan dus ten tijde van schaarste op de arbeidsmarkt en de banen die het moeilijkst in te vullen zijn, zullen het eerst geautomatiseerd worden. Dit zijn dan meestal ook de saaiste banen, omdat werknemers het voor het uitkiezen hebben. Dit soort situatie (Los Angeles) zullen dan niet snel voor komen.

Maar bij een centraal geplande economie wordt arbeid ontmoedigd via belasting en werkeloosheid aangemoedigd via subsidies. Onlangs gaf McDonalds in de VS zelfs $50 aan iedereen die maar op een sollicitatiegesprek wilde komen. De werkeloosheid is laag omdat er niemand is die wil werken, ze verdienen meer aan uitkeringen dan de markt kan bieden aan loon. Werkeloosheid is in deze situatie een minder goede indicator dan arbeidsparticipatie. Die is al jaren in een neerwaartse trend. Er zijn steeds minder mensen die productief werk doen. Tijdens de Corona lockdown is dit versneld.

LFP Rate CA US Sep 2020

De centrale planners zorgen dus dat automatisering eerder plaats vindt dan in een vrije markt het geval zou zijn geweest. Deels door arbeid te ontmoedigen, deels ook door het geld te gebruiken om subsidies te geven aan automatiseringsprojecten.

Vrijspreker: Je blijft alleen zitten met een leger aan hulpeloze mensen

Opperdienaar: Dat is inderdaad altijd een probleem geweest. Wij als centrale planners brengen dislocaties aan in de economie. Uiteindelijk worden die zo groot dat we alles onder het tapijt vegen met een oorlog om van de nutteloze eters af te komen. Ze voelen zich waardeloos in de samenleving, maar als strijder tegen een satanische vijand, voelen ze zich weer even nuttig. Vandaar ook dat je zoveel zuiveraars hebt die rokers, drinkers, racisten of seksisten aan het bevechten zijn. Vandaag de dag is het wat moeilijker om van ze af te komen met een oorlog. Maar met een pandemie is het misschien wel te doen. Of anders met een 'vaccin'. Want de daklozen bleken immers vrijwel onvatbaar voor deze pandemie. Wat in ieder geval moet gebeuren is dat we de door ons gecreëerde populatie aan nutteloze eters moet worden geruimd en dat dit moet gebeuren zonder dat iemand een vinger naar ons wijst. Wij gingen er immers prat op dat wij nodig waren om de zwakkeren en ouderen te helpen overleven. Als het met een pandemie niet lukt, dan met de daarop volgende antibody dependent enhancement. Deze Nobelprijs winnaar (Luc Montagnier) denkt iig dat de massa vaccinatie niet zo'n geweldig idee is

  

Comments:

Doneer3