Allesomvattende propaganda

Vrijspreker: Goede propaganda komt van alle kanten op je af. Je moet er in worden ondergedompeld als een warm bad. Noem daar eens een voorbeeld van?

Opperdienaar: Het moet in kunst zitten, in wetenschap, in media, zelfs in science fiction. Michael Malice besprak dit laatste bijvoorbeeld: Star Trek kreeg bijvoorbeeld een zwarte mr Spock. Dat idee ging echt science fiction fans te ver. Waarom zou op andere planeten de rassenontwikkeling gelijk zijn geweest aan die op aarde? Nu komt de woke bende ook voor mr Potatoe head. Kennelijk moet ook kinderspeelgoed er aan geloven. Mr. Potatoehead moet opeens gender neutraal worden. Disney waarschuwt voor de Muppet show.  

Vrijspreker: Voor veel mensen lijken dit zinloze overwinningen. Wat bereik je daar nu mee?

Opperdienaar: Het is enorm krachtig, omdat geconcentreerd druk uitoefenen op bijvoorbeeld StarTrek producenten je relatief eenvoudig succes brengt. Vooral ook omdat niemand het bereid is te verdedigen. Als je daarna druk uitoefent op weer een ander terrein, bereik je daar ook weer succes mee. Voor je het weet heb je Baby it's cold outside gecancelled en daarna controleer je heel Hollywood. Geen gebrek aan meelopers met wie macht heeft. De onderdaan ervaart de som van al dit soort dingen als een aanzwellende storm, als het gerommel van een verre tsunami. Allemaal onbewust natuurlijk, hij voelt de angst, maar kan het niet verbaliseren. Het doet ze denken aan iets dat exponentieel aan kracht aan het winnen is en waar je maar beter niet tegenin kunt gaan. Dat maakt het vervolgens weer gemakkelijker om allerlei deelgebieden te veroveren. Opeens zeggen ze in de trein geen goedemorgen dames en heren meer, maar beste reizigers.

Het is vooral indrukwekkend als decennia oude merken zoals Barbie vallen. Vaak zijn die minder sterk dan gedacht omdat ze niet met de tijd zijn meegegaan, dus zijn ze gemakkelijk te overtuigen tot modern klinkende koerswijzigingen. 

Vrijspreker: Het doet een beetje denken aan het aanzwellen van de Corona gekte

Opperdienaar: Die begon inderdaad in Wuhan, waar hier nog nooit iemand van gehoord had. Toen kwam het als een aanrollende tsunami deze kant op. Bij Italië sloeg de paniek toe. Dit is veel angstaanjagender dan gewoon iets op iemand zijn bord plempen. 

Als je bijvoorbeeld op een dag tegen de onderdanen zegt:"Er komt dramatische klimaatverandering aan en jullie zijn de oorzaak en er moeten offers gebracht worden", dan denk ze dat je niet goed bij je hoofd bent. Je moet dus voorzichtig beginnen met foto's van ijsberen op ijsbergen, verhalen over spinnen die bozer zijn en paarden die dikker zijn door global warming. Genoeg van deze aanzwel hints en de onderdaan gaat het vanzelf zelf overal zien. De paniek kan dan gigantisch worden opgezweept. Zodanig dat de onderdaan zonder pardon zijn mede onderdaan onder de bus gooit. De techniek is niet anders dan alle onderdanen doen geloven dat joden achter alle ellende in Duitsland zaten. Een verhaaltje hier, een geruchtje daar een 'wetenschappelijk' artikel hier, voor je het weet doet iedereen mee aan de golf. Onderdanen raken erg snel besmet door dingen die ze niet begrijpen, mysterieus of geheimzinnig zijn.

less white dilemma

les white

 

 

 

 

 

Comments:

Doneer4