Private censuur, miljardairs aan een touwtje

Vrijspreker: Er worden nogal druk allerlei partijen van het internet geweerd. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Natuurlijk hebben private partijen het recht iedereen te weren van hun platforms. Twitter, Youtube, Google, Amazon, Facebook, Deutsche bank zijn er maar druk mee. Er is nog al een splitsing in de libertarische wereld: Het is geweldig dat private partijen politici bannen en het is vreselijk wat er gebeurt. Libertariers zijn niet consistent met andere worden.

Vrijspreker: Je kunt toch zeggen dat restaurants die klanten op ras weigeren vreselijk is en tegelijkertijd dat ze geen strobreed in de weg gelegd moet worden om het te doen?

Opperdienaar: Dat zou inderdaad kunnen, net als met drugs: Niet verstandig om te gebruiken, maar niet verbieden. De meeste mensen denken toch dat als je iet goed noemt, dat je het dan wilt verplichten en als je iets slecht noemt dat je het dan wilt verbieden.

Wat je ook nog wel eens hoort is dat internet 'het moderne dorpsplein' is en dat op grond daarvan de roverheid moet zorgen dat iedereen toegang krijgt.

Vrijspreker: Volgens echter libertariërs bestaat er geen publieke ruimte, het is privaat of gestolen. Dus vragen of de overheid bedrijven verplicht toegang tot hun platforms eerlijk te houden, lijkt me erg zwak.

Opperdienaar: Dan is de enige mogelijkheid voor libertariërs eigenlijk het creëeren en opzoeken van nieuwe platforms. Stemmen met je klandizie. Dat wordt nog een hele klus aangezien de linkerflank van het spectrum eigenlijk alle honken bezet hebben en libertariërs niet eens weten wat ze allemaal nodig hebben. Zo ging het alternatieve twitter 'Parler' zwaar onderuit, toen hun app tegelijkertijd door Apple, Google verwijderd werd, waarna de server waar ze op draaiden bij Amazon ze ook nog eens ontnomen werd. Maar zelfs als je je eigen servers gebruikt zou het zo maar kunnen dat allerlei andere partijen die die servers met het internet verbinden hun verwijdering gaan eisen. Terwijl libertariërs elkaar over kleine inconsistenties in de haren vlogen, zijn alle main stream media en sociale media inmiddels in handen van de vijand.

Sterker nog zelfs bij bitcoin mining pools bestaat nu de mening om bepaalde transacties van 'foute' adressen te weren. Daar gaat zelfs het oncensureerbare bitcoin.

Het punt waar jullie mee zitten is dat de overheid private partijen gebruikt om hun macht uit te oefenen. Dus nadat ze op de vingers waren getikt over operation Mockingbird waarbij bleek dat de CIA je het nieuws voorlas, gebruiken ze nu gewoon miljardairs om het voor hun te doen. En jullie kunnen er niets van zeggen omdat het private partijen zijn die het vuile werk doen. Jef Bezos krijgt een dik CIA contract en schrijft propaganda in zijn krant de Washington Post en gooit Parler van zijn servers af. Zo, hebben jullie libertariërs niets meer van te zeggen. 

Vrijspreker: De overheid komt eenvoudig onder beperkingen uit die ze aan hun eigen macht stellen?

Opperdienaar: Ja, mag je niet je eigen burgers bespioneren? Geen probleem, je laat gewoon een buitenlandse veiligheidsdienst jouw burgers bespioneren, jij bespioneert buitenlandse burgers en je wisselt informatie uit. Five Eyes. Mag jou centrale bank de schuld van je overheid niet direct opkopen? Geen probleem, je zet er een bank tussen die het even vasthoudt met de garantie dat het door te verkopen is aan de CB. Is dat niet genoeg? Dat koopt je centrale bank gewoon buitenlandse staatsschuld als zij die van jou kopen. Klaar is Kees.

Vrijspreker: Dus een soort fascisme, waarbij er op papier prive eigendom is, maar alles in de praktijk door de overheid bepaald wordt. De burger denkt echter nog steeds dat het private partijen zijn en geeft ze dus meer vertrouwen?

Opperdienaar: Ja, wat de communisten nooit begrijpen is dat directe staatskranten en staats ondernemingen totale geloofwaardigheid missen. Als iets privaat lijkt en toch gewoon gecontroleerd wordt door de staat, dan werkt het veel beter en dat zie je al bij de reactie van libertariërs op censuur door dit soort 'private' entiteiten. Ze hebben er geen intellectueel verweer tegen. Wel geheim houden die controle, dat soort Snowden onthullingen moet je niet te veel hebben. 

Vrijspreker: Kunnen wij ook niet een laag er tussen gooien?

Opperdienaar: Misschien kruis kritiek op overheden. Nederlandse libertariërs bekritiseren de Spaanse overheid en Spanjaarden de Nederlandse overheid bijvoorbeeld.  

fascism anti fascism

 

Comments:

Doneer3