Onzichtbaar werkt het best

Vrijspreker: Wat werkt het best als methode om gehoorzaamheid van anderen af te dwingen?

Opperdienaar: Je kunt natuurlijk zeggen dat de noodzaak gehoorzaamd te worden afkomstig is van een glanzend kristal, een merkwaardig gekleurde steen, een mysterieus icoon. Maar dat kan allemaal te gemakkelijk onderuit gehaald worden. Het beste werkt toch altijd iets wat volgens de bedenker al niet bestaat. Je moet me gehoorzamen vanwege iets dat op geen mogelijke wijze te detecteren is. Iets dat niet te bewijzen is, is ook niet te falsificeren, is het idee.

Je bewijst dat het onzichtbaar is? Dat is 1 van de eigenschappen van X. Je kunt het niet ruiken? typisch X. Niet aan te raken? Precies waar X om bekend staat. X maakt geen geluid? Typsich X. Met geen enkel instrument waar te nemen? De uitgelezen manier om X te herkennen.

corona no symptoms

Religie was eigenlijk altijd al een niet werkend geneesmiddel verkopen voor de verzonnen ziekte van zonde. Je bent dan ook nooit genezen van zonde, want de zonde is het middel tot het doel en dat doel is het verkrijgen van jouw productiviteit. Vandaar ook dat met moderne varianten van religie zoals een pandemie of global warming, je het beste niet ver van dit beproefde concept kunt afwijken. Als het werkt moet je er niet mee klooien. Wat je moet doen is veel offers vragen, nooit genezen verklaren en de dreiging is almachtig.

Vrijspreker: Wordt er geen enkele vooruitgang geboekt in de menselijke natuur?

Opperdienaar: Volgens Herodotus was de hoeveelheid goud die de tempel van Apollo werd aangeboden groter dan ooit. Als tegenprestatie zou de priesteres van Delphi (een ongelukkig meisje), ook wel bekend als het orakel, wat onzin uitkramen, vergiftigd door de vulkanische dampen uit de grond.

De priesters zouden deze wartaal dan 'vertalen' in een profetie die voor de leek te begrijpen was. Propbeer dat maar eens te falsificeren. Koning Croesus wilde weten of hij Perzië kon aanvallen en verslaan. Hem werd verteld: "Als Croesus ten strijde trekt zal hij een groot keizerrijk vernietigen" Hem werd ook verteld zich te verbinden met de meest krachtige Griekse stadstaat Sparta.

Croesus was helemaal gelukkig en begon een militaire campagne tegen Perzië. Croesus verloor alles en Spartanen kwamen nooit opdagen. De profetie was niet verkeerd, maar alleen verkeerd begrepen. De uitleggers houden het altijd vaag genoeg om juist te zijn.

Dus het gebeurt al een tijdje.

 

 

Comments:

Doneer2