Vooruit en achteruit

Vrijspreker: U heeft wat te melden over het principe: Als het beweegt, belast het, als het blijft bewegen, reguleer het, als het stopt met bewegen, subsidieer het.

Opperdienaar: Het is een algemeen verschijnsel bij de overheid. Zo stimuleerde Mao dat de chinezen veel kinderen kregen. Veel onderdanen is goed. Maar jaren later was er weer het 1 kind beleid omdat er teveel Chinezen zouden zijn. Waarschijnlijk teveel monden om te voeden nadat landbouw beleid faalde. Nu zijn de geboorte aantallen zo laag dat de 1 kind beperking weer is terug gedraaid. Waarschijnlijk liggen enorme subsidies voor kinderen in het verschiet.

Ik moest er ook aan denken toen ik zag dat er een groot waterfeest georganiseerd was in Wuhan waar het eerst de draconische lockdown begon naar aanleiding van het Corona virus. Waarschijnlijk was het argument eerst dat gedwongen opsluiting nodig was omdat de burger te dom was om afstand te houden vanwege de epidemie. Maar nadat de overheid de epidemie voorbij verklaarde, durfde de onderdaan zich nog steeds niet onder de mensen te begeven en moest hij weer gestimuleerd worden om zich onder de mensen te begeven. Eerst te dom om thuis te blijven, toen te dom om de deur uit te gaan. De onderdaan verandert zijn gedrag alleen als hij met de zweep krijgt van de overheid.

Wuhan waterfeest

Ik verwacht zo iets ook in Nederland. Als de onderdaan uiteindelijk te horen krijgt dat hij weer los mag, dan doet hij dat waarschijnlijk onvoldoende en moet de zweep er weer over. 

Het idee dat de onderdaan de juiste beslissing neemt over hoeveel hij zich isoleert en wanneer hij zich weer onder de mensen begeeft, is natuurlijk belachelijk. Hij moet altijd met de zweep krijgen. Als hij naar buiten wil is hij een zondaar, als hij binnen wil blijven ook. Als hij niet wil werken, met de zweep, als hij te veel werkt, ook met de zweep.

Als de heersers de zaak niet beteugelen, loopt het helemaal uit de klauwen.

Als heerser hoef je je natuurlijk nergens aan te houden, maar dat spreekt voor zich.

Grapperhaus 15meter

 

halsema grapperhaus 1.5meter 

Comments:

Doneer3