Asteroide verdwijnapparaat

Vrijspreker: U had het boek "Machinery of Freedom" van David Friedman geluisterd. Daar kwam een interessant probleem in voorbij. Wat was dat?

Opperdienaar: Het ging over een gedachten experiment waarbij een asteroïde de aarde nadert en deze zal vernietigen. Er is iemand met een asteroïde verdwijn apparaat, maar die wil deze niet gebruiken omdat hij een hekel aan mensen heeft. De vraag was: Hebben we hier een situatie waarbij het libertarisme overboord kan? Daarbij mag immers niet gestolen worden en het kan toch niet de bedoeling zijn dat iedereen dood gaat omdat libertariërs een probleem met stelen hebben?

Vrijspreker: Dit soort problemen wordt eigenlijk alleen besproken tussen libertariërs. Ik heb nog nooit een etatist gehoord die met dergelijke gedachten experimenten libertarisme onderuit probeerden te halen.

Opperdienaar: De vraag blijft: "Moet er gestolen worden?" Want als het in 1 geval onderuit kan, kan het in andere gevallen ook onderuit. Global warming is net zo gevaarlijk als een asteroïde en zo berg afwaarts tot je iemand in de gevangenis mag zetten voor hate speech.

Vrijspreker: Er is geen morele plicht om dood te gaan, dus ja, stelen dat apparaat. Libertariërs realiseren zich alleen dat als je iets steelt, de productie van dat iets ophoudt. Dat lijken etatisten zich niet te realiseren.

Opperdienaar: Dus jullie hongeren jezelf ook niet dood naast een appelboomgaard als je de appels niet kunt betalen? Jullie stelen dan een appel?

Vrijspreker: Waarschijnlijk wel, maar we zullen proberen die schade dan later te vergoeden, of op 1 of andere manier te zorgen dat de producent er niet de brui aan geeft. We realiseren ons dat iemand niet voor niets een asteroïde verdwijn apparaat ontwikkelt. Dus gaat het er om: wil je de volgende ronde weer zo'n apparaat hebben of niet? Libertariërs denken meer over de lange termijn. Als je nu de supermarkt plundert, heb je volop te eten. Maar morgen staat er of een bewaker, of als je het via de staat doet, dan zijn de schappen leeg. Het is vooral de linkschmens die denkt dat alles uit de lucht komt vallen en je als onderdaan een soort kind in een grote familie bent, die naar de ouders/overheid moet schreeuwen dat hij het meeste honger leidt. 

Opperdienaar: Ik denk dat veel etatisten dergelijke voorbeelden niet gebruiken, omdat iemand die zijn leven lang werkt aan een asteroïde verwijder apparaat, deze waarschijnlijk niet weigert te gebruiken, als die asteroïde eindelijk komt. Klinkt gewoon niet plausibel.

Vrijspreker: Maar ze vinden het waarschijnlijk wel aannemelijk dat als iemand een appelboomgaard heeft, dat hij de appels weigert te geven aan iemand die dood hongert? En dat er dan ook niemand is die aan liefdadigheid doet? En dat die mensen die niet aan liefdadigheid doen wel stemmen op iemand die ze dwingt aan liefdadigheid te doen?

Opperdienaar: Dat klinkt een stuk plausibeler.

Impact event

Comments:

Doneer4