Pandemie en fascisme

Vrijspreker: Is de pandemie een stap op weg naar fascisme?

Opperdienaar: Laatst was er een onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York over de invloed van een pandemie op steun voor nazis in Duitsland. Ook beschreven in: "Hoe de Griepepidemie brandstof gaf aan de Nazi Partij". Het gaat hier over de Spaanse griep van 1918, die wereldwijd 50 miljoen slachtoffers maakte, waarschijnlijk begon op Camp Funston, een legerbasis in Haskel County, Kansas of anders in 1917 in Shanxi China, maar in ieder geval niet in Spanje. Spanje was niet betrokken bij WWI en had als enige een pers vrij genoeg om over de griep te rapporteren, dus werd het de Spaanse griep genoemd. Wat in ieder geval zeker niet gebeurd is, ik herhaal, niet gebeurd is, is de knettergekke, waarschijnlijk door Snopes gedebunkte samenzweringstheorie van Kevin Barry, dat een in 1912 met Rockefeller geld ontwikkeld meningitis vaccin, in plaats van de vertrekkende troepen te beschermen, ze juist besmette. Het lijkt me duidelijk dat de Amerikaanse overheid nooit soldaten als proefkonijnen zou gebruiken en dat het volgens de laatste technologie van 1918, in paarden ontwikkelde vaccin, volkomen veilig en effectief was en iedereen die wat anders beweert, iemand is die een hekel aan babies heeft en van besmettelijke ziektes, dood en verderf houdt.

Vrijspreker: Dat klinkt inderdaad heel onwaarschijnlijk, een overheid die probeert mensen te beschermen en ze juist kwaad doet.

Opperdienaar: Het vreemde aan die Spaanse griep blijft natuurlijk dat deze in plaats van de ouderen en verzwakten, vooral jonge en gezonde mensen trof. Hoe dan ook het artikel kijkt naar de Duitse gebieden die het hardst getroffen werden door de Spaanse griep en het blijkt dat daar ook het hardst op de nazis gestemd werd. Nu zegt de wetenschapper in mij dat correlatie geen oorzaak gevolg verband bewijst. Het kan zijn dat vooral oudere mensen op nazis stemden en dat de demografische verandering door de griep, zorgde dat de gebieden die het meeste jonge mensen waren verloren aan de griep, dus het meeste nazi stemden. Het kan ook zijn dat een andere onderliggende variabele (bijvoorbeeld armoede) zowel zorgde voor veel griepdoden als nazi stemgedrag.

Vrijspreker: Heeft U een bepaalde mening over, hoe de oorzaak gevolg lijntjes lopen?

Opperdienaar: Je ziet altijd dat een hoop dingen tegelijkertijd of in een bepaalde volgorde plaats vinden: Onderwijs wordt overgenomen door de staat, uitkeringen worden opgetuigd, productiviteit vermindert, leugens worden steeds breder gedragen, omkeringen zijn algemeen geaccepteerd (oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht), hyperinflatie, eindeloze oorlogen, meer oorlogen en pandemiën. 

De onderdaan raakt daar allemaal langzaam aan gewend. Hoewel de auteur en journalist Stephen Kinzer laatst opmerkte dat van de 3 genomineerden voor de Pulitzer prijs 2020, 1 een artikel had over hoe slecht China was en 1 over hoe slecht Rusland was. Hij vermoedde dat dit een invloed had op het soort artikelen dat journalisten schrijven.

In Nederland hoorde ik laatst ook een journalist in verwarring. Natuurlijk is het mantra van de Corona pandemie dat je autoritaire bronnen moet geloven en geen mensen die zelf nadenken of vragen stellen. Maar deze journalist kreeg tegenstrijdige berichten van zijn autoritaire bronnen. Wel een mondkapje, geen mondkapje, welke autoriteit moest er nu geloofd worden? Een glitch in de matrix waar de bewuste journalist waarschijnlijk al weer overheen gestapt is. De RIVM baas zegt nu dat mondkapjes wel helpen, maar niet veel.

Ondertussen verandert het corona verhaal net als her verhaal van de Irak oorlog dat deed, van handen wassen naar een mondkapje, naar 'flatten de curve' naar niet meer terug naar normaal zonder vaccin, naar het nieuwe normaal en nooit meer terug naar:terug naar wat? 

hospitals flatten the curve

Follow the science

Het is ook zo dat macht steeds meer naar de oppervlakte komt. Dus werd er eerst nog een humanitaire nobele reden of zelfverdediging aangedragen om geweld ter rechtvaardigen, dit wordt gaandeweg steeds meer vergeten. Bijvoorbeeld, toen Trump Brett Kavanaugh voordroeg als lid van het Amerikaanse hoge gerechtshof, was er grote verontwaardiging omdat er iemand een vrij ongeloofwaardig verhaal had dat ze 30 jaar geleden door hem verkracht was. Toen werd in de media echter gezegd dat alle vrouwen geloofd moesten worden. Inmiddels heeft de Democratische kandidaat Biden ook iemand (Tara Reade) die beweert dat Biden haar bij de pussy greep, maar niet alleen moet deze dame niet geloofd worden, maar zeggen velen:

Maakt niet uit, ook als het waar is, stem ik voor Biden.

biden rape

 

invisible woman bias

Dit doet denken aan wat Orwell zei over de mogelijkheid van mensen om weg te kunnen kijken als het over wreedheden van mensen in hun eigen groep gaat.

invisible atrocities orwell

Naarmate die capaciteit van de onderdaan toeneemt, nemen de heerser ook steeds minder een blad voor de mond. Realpolitik heet dat dan.

 

 

 

 

 

 

Comments:

Doneer5