Vrijheid overslaan

Vrijspreker: U verbaasde zich er over hoe goed heersers eigenlijk hun werk doen. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Jarenlang werd de onderdaan een schuldgevoel aangepraat over plastic wegwerp tasjes in de winkel. In Nederland werd besloten dat de winkelier er verplicht 10 cent voor moest rekenen in andere landen werden ze compleet verboden. De planeet moest weer eens gered worden met decreten. Een land als Pakistan bijvoorbeeld zette de puntjes op de 'I' van de ideale samenleving door plastic tasjes helemaal te verbannen. Maar nu blijkt opeens dat die herbruikbare boodschappen tassen vies zijn en virussen verspreiden. Nu gaan de heersers van San Francisco opeens herbruikbare tassen verbieden.

Vrijspreker: Eigenlijk gaan de plastic tasjes van verboden naar verplicht. 

Opperdienaar: Dat is wat wij heersers zo goed doen. Vrijheid wordt gewoon overgeslagen. Direct van verboden naar verplicht. Alsof er niets tussenin zit. In de hoofden van de onderdanen bestaat vrijheid niet eens. Hij vraagt zich alleen af of iets verboden of verplicht is, zelf nadenken is er niet bij. De mate van controle doet denken aan George Orwell's 1984. In de dystopische roman zijn de 3 superstaten Eastasia, Oceania en Eurasia in eeuwige oorlogen verwikkeld. Oceania's aartsvijand is Eurasia. Op de 6de dag van haatweek komen de onderdanen bijeen om Eurasia scherp te veroordelen. Maar in het midden van een opzwepende speech tegen Eurasia krijgt de spreker een briefje overhandigd en in het midden van een zin, zonder pause, verandert de vijand in Eastasia en is Eurasia een bondgenoot. De onderdanen die een spandoek omhoog houden met de verkeerde vijand gooien deze beschaamd op de vloer om deze te vertrappen en te vernietigen. De spreker zegt zonder blikken of blozen: We zijn altijd in oorlog geweest met Eastasia"

Dat is de mate van controle die heersers hebben over de denkbeelden van de onderdanen. Van vriend naar vijand in het midden van een zin. Van verboden naar verplicht, zonder dat de onderdaan zelfs maar even met zijn ogen knippert.

Met het Corona virus gebeurt nu hetzelfde. Waar eerst via allerlei regulering barrières werden opgeworpen om toetreding van dokters en verpleegkundigen tot de markt moeilijk te maken, stelt de burgemeester van New York nu opeens een medische dienstplicht voor. Boem. Van verboden je werk te doen naar verplicht je werk te doen. Alsof de vrije markt niet bestaat. Alles moet centraal gepland worden. Het individu is ondergeschikt aan het collectief. "We are Borg, resistance is futile, you will be assimilated." voor de Star Trek Fans.

Het doet me denken aan iemand in Iran die geïnterviewd werd over zijn land. Hij verzuchtte:"Niets werkt hier, het is hopeloos, we hebben alles geprobeerd: Een theocratie, een dictatuur, een democratie, niets werkt"

Vrijspreker: Vrijheid was hij even vergeten.

Opperdienaar: En dat is nu waarom wij ons werk zo goed doen.

Government unlimited powers covid19

nail hammer repeat

Comments:

Doneer5