Life imitating PicArd

Vrijspreker: U werpt een blik op science fiction vandaag. Wat is er over Star Trek te melden?

Opperdienaar: Het is altijd interessant hoe werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. De acteur Patrick Stewart, bekend als Star Trek's gezagvoerder Jean-Luc Picard doet collectivistische uitspraken. Hij was niet alleen pertinent tegen Brexit ook de rest van zijn denkbeelden zijn doorspekt met collectivisme. Het interessante is dat hij in de serie Star Trek werd geassimileerd door the Borg. Dit was een groep ruimte bewoners die het individu totaal ondergeschikt hadden gemaakt aan het collectief. Vreemd genoeg had dit niet tot incompetentie geleid zoals bij aardse collectivistische samenlevingen, maar waren de Borg vrijwel onoverwinnelijk geworden. Net als in veel andere dystopische science fiction verhalen, werden namen er vervangen door nummers om de afschaffing te benadrukken. Als de Borg een schip naderden, was hun boodschap altijd: "You will be assimilated, resistance is futile." 

Jean-Luc Picard wordt uiteindelijk gered van assimilatie, maar je vraagt je af of het in werkelijkheid wel mogelijk is om van het collectief af te komen. Als je ziet wat er nog steeds van Marx rond waart in onze huidige samenleving. Keer op keer komt zijn 'labor theory of value' weer terug: het idee dat de hoeveel arbeid die ergens in geïnvesteerd wordt, de waarde bepaald en niet de waarde de hoeveelheid arbeid die ergens in geïnvesteerd wordt. Momenteel nationaliseren de centrale banken de hele economie. In Japan kochten ze al de meeste productiemiddelen/bedrijven op en hier lijkt dat nu ook steeds meer in de mode. Een centrale bank was sowieso al het idee van Karl Marx. Het lijkt dat zowel in fictie als in werkelijkheid de ideeën van het collectief niet te stoppen zijn. 

Vrijspreker: Zijn er nog andere science fiction werken die wat zeggen over de huidige tijd?

Opperdienaar: In de film Idiocracy komt een scene voor die heel erg lijkt op de huidige methode om de economie vooruit te helpen.

Vanwege de Corona crisis zou je ook nog 12 monkeys kunnen bekijken.

dystopische sf films

 

Ondertussen is ook de presidentskandidaat Tulsi Gabbard geassimileerd.

 

Comments:

Doneer5