Bootleggers and baptists

Vrijspreker: Er zijn vaak coalities in de samenleving om dingen tot stand te brengen die je niet zou verwachten. Hoe zit dat?

Opperdienaar: De meest merkwaardige coalitie is wel dat tussen de zedenmeesters en de zwendelaars, tussen de moraalridders en milieufanaten aan de ene kant en drank, drugs en sigaretten verkopers aan de andere kant. Dit proces is voor het eerst beschreven door de econoom Bruce Yandle in het artikel Bootleggers and Baptists. De moraalridders, dominees, eco fascisten vechten tegen een vermeend kwaad en de industrie maakt hier dankbaar gebruik van om de concurrentie weg te verbieden. 

Drankwinkels willen liever geen concurrentie van supermarkten en benzine stations, dus haal er wat zedenmeesters bij om het te 'reguleren' of zelfs verbieden.

Gas leveranciers hebben kolen als concurrent, dus je haalt er wat global warmers bij om je concurrent te verbieden. De grote oliebedrijven zijn nu dan ook voorstander van een CO2 belasting.

Philips duwde er ooit een verbod van gloeilampen doorheen. Ze voorzagen dat hun relatieve voordeel meer in spaarlampen zat dan in gloeilampen, die iedereen wel kan produceren. Daarom haalden ze de milieubeweging er bij om die gloeilampen te verbieden.

De betonlobby kreeg de bouw van gigantische met belastinggeld betaalde ecoducten in de schoot geworpen door de milieubeweging. Een grote vooruitgang voor ze sinds graffiti "Het is lente maar het beton bloeit niet'

Drugs dealers zitten niet te wachten op concurrentie van de farmaceutische industrie met gigantische fabrieken. Hun relatieve voordeel zit in een verbod. 

In een recente podcast van Bob Murphy en Tim Terrell haalde deze laatste het voorbeeld aan van een Amerikaanse wet die vuil verbranding verplichtte. Op een gegeven moment merkten cement fabrieken dat ze dat er eenvoudig bij konden doen tegen vrij lage kosten omdat ze de ovens toch al nodig hadden. De originele vuilverbranders begonnen activisten te bekostigen die rechtszaken gingen aanspannen tegen de cementfabrieken. Het verbond kwam echter naar buiten toe en faalde.

Vrijspreker: Hoe gaat dit in de praktijk? Weten die dominees dat ze een coalitie sluiten met iemand die hun alleen betaalt om actie te voeren omdat deze er geld aan verdient?

Opperdienaar: Dat is de vraag. De dominees/activisten lijken echt om hun 'zaak' te geven, maar tegelijkertijd moeten zich bewust zijn waar het geld vandaan komt. Ik vermoed dat ze denken: Ik neem geld aan van 1 industrietak om hun concurrent te vernietigen via de overheid. Als dat gedaan is gebruik ik een andere industrietak om de volgende te vernietigen. Zo gaan we één voor één alles afbreken en voor elke sloop vangen we geld en maken we de wereld beter. Iedereen is uiteindelijk in dienst van de staat. Een staat die zij kennelijk bij uitstek weten te manipuleren, dus relatief is die situatie in hun voordeel, net zo als het verbod van gloeilampen relatief in het voordeel van Philips was.

Baptists Bootleggers

 

Comments:

Doneer5