Europa met pensioen

Vrijspreker: U keek laatst een video van Robert Murphy over een handelstekort. Wat van opgestoken?

Opperdienaar: Robert Murphy geeft aan hoe hij van gedachten veranderde over het handelstekort. Eerst had hij de standaard positie dat een handelstekort niet uit maakt. Bij landen voelt het misschien wat problematisch aan. De meeste burgers echter hebben een 'handelstekort' met hun supermarkt. Ze kopen veel bij de supermarkt, maar de supermarkt koopt niets bij hun.

Het gaat er om dat je niet op alle terreinen met alle tegenpartijen een handelstekort hebt.

Vrijspreker: Dat is toch ook geweldig? Iedereen geeft je van alles zonder dat je er kennelijk wat voor terug moet doen.

Opperdienaar: Dat is het punt, waarschijnlijk houdt dit een keer op en dan mis je de training en vaardigheden om wat concurrerend te produceren.

Robert Murphy noemt nog het geval van een gepensioneerde. Die heeft zijn leven lang een handelsoverschot gehad met de rest van de wereld en een vermogen gespaard, wat hij dan uitgeeft als hij met pensioen is. Dan heeft hij de hele tijd een handelstekort met iedereen. Dit is ook geen probleem omdat hij uiteindelijk dood gaat en dit ook een geplande operatie is.

Vrijspreker: Heeft U er zelf nog wat aan toe te voegen?

Opperdienaar: Empires hebben vaak aan het einde van hun bestaan een handelstekort. Ze importeren alles, iedereen is bureaucraaat en exporteren geld en oorlog. Meestal door een hoop meer van dat geld te creëren. Dit geld behoudt waarde in de ogen van mensen die nog veel ontzag hebben voor het empire. Maw: het empire heeft nog krediet.

Daarmee gedraagt een empire zich als een gepensioneerde. De productieve jaren liggen in het verleden, nu alleen nog opmaken dat vermogen en op de dood wachten.

Dit lijkt vreemd voor een samenleving, die zich in theorie altijd zou kunnen verjongen en niet dood zou hoeven te gaan. Toch lijkt het zich als een organisme te gedragen. Ook de geboortecijfers lopen terug.

Europarlementariër Michael v.d. Schulenburg klaagde laatst dat 80-85% van wat er uit de EU komt pontificaties zijn over wie er volgens hun goed en wie slecht is in de wereld.

De Amerikaanse onderhandelaar Witkoff zei over Europa "They all have to be Winston Churchill"

Ze veroordelen Rusland en geven geld aan HTS. AI mag, maar alleen als men zich aan de EU regels houdt. De EU doet denken aan die 2 muppets Statler en Waldorf die in het balkon van het theater zaten en overal commentaar op hadden en zelf nooit wat presteerden. 

 

Comments:

Doneer2