Van Fop naar Klop

Vrijspreker: U vraagt zich af waarom mensen zo gemakkelijk in leugens geloven en vaak zelfs met enthousiasme uitdragen.

Opperdienaar: Het is vaak gezegd dat de heersers met fraude en bedrog regeren. Maar er zit natuurlijk een stok achter.

Orwell force fraude stateIk moest daar aan denken toen ik las dat de heersers volgend jaar de verkeersboetes omhoog doen met 10%, omdat ze het geld nodig hebben. De heersers nemen niet meer de moeite om te liegen tegen de onderdaan. Hetzelfde verhaal met een recent onderzoek dat een bom legt onder de stikstofcrisis. Onderdanen denken onterecht dat hun situatie beter wordt als ze leugens van de stok aftrekken. We zagen onderdanen afgelopen jaren op vele gebieden met verve leugens verdedigen: COVID, klimaat, stikstof eigenlijk bijna alles.

Een mirakel

Vrijspreker: We zien in toenemende mate dat de onderdaan zich zorgen moet maken over catastrophes die er niet toe doen, terwijl ze zich geen zorgen moeten maken over catastrophes die er wel toe doen. Hoe lang kan dat doorgaan?

Opperdienaar: De onderdaan maakt zich zorgen over een pandemie die aan een stevig griep jaar doet denken, 400 ppm CO2, biodiversiteit vanwege stikstof en Poetin die de wereld gaat veroveren, maar niet over energiearmoede, voedselarmoede, vaccinatieschade en monetair en fiscaal wanbeleid. 

Hoe eindigt een cyclus zonder oorlog

Vrijspreker: Meestal als de samenleving ontspoort en liegen alleen onvoldoende is om het vertrouwen van de bevolking te houden, provoceert een overheid ergens een oorlog om alles onder een tapijt van bloed en ellende te verbergen. Kan het ook zonder oorlog eindigen?

Is je libertarisme zwaartekracht bestendig?

Vrijspreker: Soms wordt wel eens gezegd "in een neerstortend vliegtuig zitten geen atheïsten" Hoe is dat van toepassing op libertariërs?

Opperdienaar: Het idee is dat als je maar wanhopig genoeg bent, je vanzelf wel in een God gaat geloven en irrationeel wordt. Atheïsten hebben alleen een grote mond zolang het goed gaat.

Alles centraliseert

Vrijspreker: Ook in kunst is er centraliserende schaalvergroting waar te nemen. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Kunst is niet anders dan andere gebieden van samenwerking zoals wetenschap, gezondheidszorg, industrie of sport. Uiteindelijk heb je ook bij films het verschijnsel dat je al vele malen zag in keizerrijken: De neiging tot megalomane centraal geplande projecten. Of het nu de vijfjarenplannen van de USSR waren, de culturele revolutie, de grote sprong voorwaarts, de Spaanse Armada, der Schwerer Gustav, Joint Strike fighter (de vliegende Fyra), Zumwalt, het is altijd hetzelfde verhaal.

Links en rechts

Vrijspreker: Het blijft frappant om te zien hoe de heersers de onderdanen achter zich krijgen. Is de techniek nog anders voor links of rechts georiënteerde onderdanen?

Opperdienaar: Je kunt ruwweg zeggen dat de boodschap is:

Rechts: Laat me stelen en moorden om je te beschermen van de angstaanjagende bogeyman (meestal ver weg (1, 2 elke land ver weg is de frontlinie voor verdediging tegen de Bogeyman)). Vroeger heette dit de domino theorie.

Links: Laat me stelen en moorden om het hulpeloze te beschermen (alle minderheden of tot onderdrukten gebombardeerden). De humanitaire interventie.

Dodelijk slaapverwekkend

Vrijspreker: U las het boek Race Marxism van James Lindsay die de huidige Critical Race Theorie (CRT) in een geschiedkundig verband plaatst. Nog wat van opgestoken?

Doneer5