Ethereum staking

Vrijspreker: In de cryptowereld is onlangs Ethereum overgegaan van zogenaamd 'proof of work' naar 'proof of stake'. Maakt dat wat uit?

Opperdienaar: Waar bij POW de crypto miners nieuwe geldige blokken met transacties aan de blockchain toevoegen door een moeilijke wiskunde puzzel op te lossen, zijn het bij POS computers die random gekozen worden, naar rato van hoeveel ethereum ze 'gestaked' hebben. Mensen met veel ethereum worden niet geacht de zaak te gaan bedonderen net zo als mensen met dure crypto miners. Het vermeende voordeel van POS is dat het niet zo energie intensief is als al die miners die staan te rekenenen en dat miners hun opbrengsten, in iedere geval voor een deel, moeten verkopen om de energierekening, apparatuur en huur te betalen. Bij POS is dat niet nodig. Aan de andere kant lijkt POS wat meer gecentraliseerd.

Maar uiteindelijk, of het nu POW of POS is, krijgen degenen die nieuwe transacties geldig verklaren, een beloning die eigenlijk alleen een stuk van de inflatie is. De beloning komt uit de nieuw bijgemaakte crypto die elk blok bevat. 

Vrijspreker: Maakt dat de rente op 'staken' van crypto kapitaal anders dan de rente op staatsobligaties?

Opperdienaar: Eigenlijk niet. Wie een staatsobligatie koopt vandaag de dag, wordt ook betaald uit inflatie van de geldhoeveelheid. Want oude leningen en rente daarop, worden in toenemende mate met nieuwe leningen afbetaald. Leningen die door de ECB op de balans worden gezet met vers gedrukt geld omdat geen belegger met een beetje verstand, obligaties van 0% rente koopt als de inflatie minimaal 10% is. 'Return free risk' zoals dat gekscherend genoemd wordt.

Vrijspreker: Nu worden er met de opbrengsten van staatsobligaties nuttige dingen gedaan zoals oorlogen uitlokken, apocalyptische pandemie├źn of andere natuurrampen verzinnen (en weer oplossen) en agenten inhuren om onderdanen af te rossen die daar op wijzen. Maar wat gebeurt er met gestakedte crypto?

Opperdienaar: Niemand doet er iets mee. Je stopt het er in en haalt het er op een later moment weer uit.

Vrijspreker: Normaal zou je zeggen:"Wat een verspilling, kapitaal moet iets productiefs doen", maar vandaag de dag klinkt het zo gek nog niet, een beetje als een klomp goud. Kapitaal dat wacht op het moment dat de klootzakken niet meer aan de macht zijn.

ecb recession hyperinflation

checkmate utopion problem solve anarchist

Te dom, dik of drugged voor defensie

Vrijspreker: Naarmate een overheid groeit, moet de bevolking noodzakelijkerwijs dommer worden. Hoe ver zijn we?

Opperdienaar: De propaganda waarmee de groeiende overheid bij elkaar gehouden wordt, raakt steeds meer onderdelen van het leven en de tegenstrijdigheden worden steeds duidelijker als de intelligentie van de onderdaan gelijk zou blijven. Vijanden veranderen steeds sneller in bondgenoten en andersom. Personen veranderen ook sneller van icoon tot paria en andersom.

Toni Blair Gadaffi

Ook universiteiten zijn niet uitgesloten van de groeiende waanzin. Studenten van de TU Eindhoven produceerden bijvoorbeeld een auto die CO2 uit een lucht haalt met 'een filter'. Dit is niet de eerste keer dat energieverslindende installaties gebouwd worden met dit doel. Het vinkt natuurlijk alle speerpunten van politici af, maar wetenschappelijk is het waanzin. Maar goed, jaren geleden las ik al reclames van de auto industrie waarin gezegd wordt: "Ook door fiscale ingenieurs ontwikkeld". Ik denk dat de huidige producten alleen door maar door fiscale ingenieurs in elkaar worden geflanst. Dit vliegtuig bijvoorbeeld.

Maar over het algemeen blijft de kern van de roverheid, het leger dat de gewelddadige ruggengraat van de roverheid vorm, buiten schot. Elke derde wereld dictator weet dat je, zelfs als je munteenheid waardeloos wordt, je je leger moet blijven betalen in klinkende munt.

Venezuela army toilet paper

Maar nu blijkt in de VS dat mogelijke rekruten voor het leger, te dom, te drugsverslaafd of te dik zijn. De test resultaten zijn 10% gedaald tijdens Covid.

Vrijspreker: Zou dit dan het einde zijn van een modern empire?

Opperdienaar: Misschien wel, het wordt moeilijk een economische basis voor de hele overheidsfabriek overeind te houden met dit soort onderdanen. Nu geven ze daar niet veel om, maar als het leger incompetent wordt, wie moet de heersers dan beschermen? Oorlogen op meerdere fronten zit er dan niet meer in. Niet alleen omdat het leger dat niet meer kan, maar ook omdat de belasting ervoor niet te innen is.

Maar het blijft een race to the bottom, net als met fiat munteenheden is het niet altijd duidelijk wie het eerst aan de grond zit

Je schepen verbranden

Vrijspreker: U beweert dat vooruitgang door technologische ontwikkeling bijna niet tegen te houden is. Waarom?

Opperdienaar: Je hoort soms wel eens van die dingen beweren door mensen die niets van economie/menselijk handelen of logica begrijpen, dat het al lang mogelijk was een auto op water te laten rijden, maar dat de oliemaatschappijen die uitvinding onder het tapijt hebben geveegd om hun winsten te houden. 

Een bedrijf kan dat natuurlijk proberen, zoals Kodak, die de digitale camera in de schoot geworpen kreeg, maar er besloot niets mee te doen om hun film business niet in gevaar te brengen. Maar er is natuurlijk altijd een ondernemer die zijn kans ruikt en zoals met de digitale camera te zien is, sommige telefoons hebben er nu 4. Kodak is niet failliet, maar er is niet veel van over. Blockbuster kon de komst van streaming video niet tegenhouden en zo wordt gezegd: Banken kunnen crypto niet tegenhouden.

Maar wacht, 500 jaar geleden had China een dominante vloot. De handelaars die deze vloot gebouwd hadden waren enorm rijk geworden. Zo rijk dat de heersende elite, gedreven door jaloezie, de hele vloot liet verbranden. Einde welvaart. De historie in China lijkt zich te herhalen nu de miljardairs uit China ook opeens hun bezit wordt afgepakt omdat ze de arrogantie hadden iets niet zo positief over het regime te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan Jack Ma of aan de hele onderwijs industrie die gewoon helemaal verboden werd.

Vrijspraak: Dus in ieder geval in China is het mogelijk de vooruitgang tegen te houden voor een paar honderd jaar.

Opperdienaar: Inderdaad en je vraagt je af of crypto een bedreiging is die groot genoeg is voor de heersers om 'dan maar de lucht in" te roepen. Onlangs kwam nederland in het nieuws nadat een programmeur opgepakt werd van Tornado cash. Deze dienst maakt het mogelijk om de herkomst van Ethereum cryptomunt te verbergen. Zoals gebruikelijk in onze rechtstaat zit de man in voorarrest zonder enige aanklacht. De heersers veinsden natuurlijk grote bezorgdheid over de mogelijkheid voor het Noord Koreaanse regime om deze privacy tool te misbruiken. Terrorisme en witwassen worden ook altijd in 1 zin genoemd.

how would you like this wrapped

 

Nu de Chinese economie steeds meer in de problemen lijkt de komen nu de vastgoed bubbel barst en mensen die hun geld van de bank willen halen, gewoon een code rood krijgen op hun corona pas zodat ze niet meer kunnen reizen, lijkt kapitaalvlucht voor Chinezen de interessantste optie. Nu lijkt dat redelijk dicht gekit, het is zelfs moeilijk in China om je paspoort te vernieuwen om te mogen reizen. Crypto was een manier om onder kapitaalcontroles uit te komen, maar crypto mijnen en crypto beurzen zijn er verboden. Toch is het waarschijnlijk moeilijk dit helemaal tegen te houden. Chinezen zijn creatief, maar de elites zijn vastberaden en blazen liever de economie op dan hun falen toe te geven. Het zal een interessante strijd worden. De minderheid die tegen de gehypnotiseerde massa ingaat, zal door een hele snelle psychologische evolutie moeten gaan, voordat de gehypnotiseerde massa wordt vernietigd.

 

Oorlog op 3 fronten

Vrijspreker: U verbaast zich er over dat een empire altijd aan het einde met iedereen oorlog zoekt. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Naast dat de VS duidelijk oorlog zoekt met Rusland door ze helemaal in te sluiten met Nato bases en ze ook financieel helemaal af te sluiten, vlogen ze laatst ook B52 bombers over het Midden Oosten ter intimidatie van Iran. Ook vliegen er om de havenklap politici naar Taiwan om te zorgen dat de Chinezen voldoende ge├»rriteerd blijven. Dat doet erg denken aan andere totalitaire heersertjes uit de geschiedenis die het een goed idee leek om het tegen iedereen tegelijk op te nemen. 

Interpretatie van emoties van de vijand

Vrijspreker: U verbaast zich over een instabiliteit in sociale situaties. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Ik moest er aan denken toen ik las dat de dochter van de Poetin fluisteraar Aleksander Doegin was opgeblazen. Je ziet bij de reacties dat iedereen vol lof is. Ook de 16 jarige zoon van Anwar al-Awlaki werd door Obama opgeblazen en Trump liet daarna zijn 8 jarige zusje in de nek schieten en langzaam doodbloeden.

Rookmelders

Vrijspreker: U hebt wat te zeuren over rookmelders. Wat is dat?

Opperdienaar: Op een gegeven moment lig je wakker omdat zo'n ding met een harde regelmatige piep aangeeft dat hij zich niet lekker voelt. Je weet gewoon dat er een lobby is die maanden de overheidswielen gesmeerd heeft om die dingen verplicht te krijgen. En dat zo'n lobby zichzelf nooit opheft als het doel bereikt is wanneer iedereen zo'n ding aan het plafond heeft hangen. Nee, dan moeten ze elke 10 jaar vervangen worden. Veiligheid eerst, daar gaat het ze om. En daarna moet je er op elke verdieping 1 hebben en dan moet hij waarschijnlijk ook koolmonoxide kunnen detecteren. Misschien daarna om de 5 jaar vervangen en dan moet hij ook stikstof kunnen detecteren of CO2. Er komt gewoon nooit een einde aan. 

Het zelfdestruktieve aspect van de macht grijpen

Vrijspreker: U merkt op dat bij de macht grijpen, deze macht je eigenlijk altijd door de vingers glipt. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Je verovert een instituut, hebt eindelijk na jaren sjacheren, sjoemelen en offers brengen de controle over het instituut en dan blijkt het instituut alle geloofwaardigheid verloren te hebben. Bijvoorbeeld, iedereen keek naar CNN voor nieuws, heb je het eindelijk onder controle om je propaganda vol in die hersentjes te pompen, gelooft niemand CNN meer. Als je offers voor niets. Of je schrijft das Kapital, het communistisch manifesto, zweept de arbeiders op tot revolutie, vermoordt de tsaar, onteigent de bourgeoisie en eindelijk heb je alle landbouwgrond in handen. Je organiseert het tot Kolchoze of Sovchoze en dan blijkt dat het geen voedsel meer produceert omdat het prijsmechanisme vervangen is door jouw centrale planning, die met geweld afgedwongen altijd de kennis van de bevolking negeert.

Doneer2a