2 minuten waarheid

Vrijspreker: Waar moet ik aan denken bij 2 minuten waarheid?

Opperdienaar: In het boek 1984 van George Orwell hadden de onderdanen verplicht 2 minuten van haat. Publiek vertoonde haat tegen een super slechte (verzonnen of gecreëerde) vijand. Dit benadrukt de goedheid van de eigen heerser en de eigen clan. Die benadrukking van goedheid van de heerser is nodig omdat de heerser zo slecht is en de clan waarschijnlijk ook aardig verrot.

Soms zal er bij de onderdaan ook een behoefte aan waarheid ontstaan. Misschien denken ze na het zien van een interview als dit: Dat is vreemd, net geen tijd meer nu hij een goed punt naar voren bracht.

De olifant van het onderbewuste bij de interviewster signaleerde gevaar en de berijder concludeerde dat de tijd op was toen de olifant opeens stopte. Of de controle kamer schreeuwde het in haar oordopje, maar dan gebeurde het voornoemde proces bij de persoon  in de controle kamer.

Maar de waarheid wil ook naar buiten komen. Dan bedoel ik niet dit soort versprekingen door heersers

De drang naar waarheid bij de onderdaan moet ook door de staat gekanaliseerd worden. De onderdaan moet een klein gebiedje over hebben waar hij de waarheid kan zeggen. Een uitlaatklep zogezegd. Misschien durf je nog over 'global warming' de waarheid te zeggen en te denken. Misschien alleen maar over sport, misschien alleen over het weer. Maar de onderdaan moet een klein gebiedje hebben waar hij het gevoel kan hebben dat hij vrij is om te denken. De rest van de wereld mag op zijn kop staan, maar dat stukje, hoe onbelangrijk het onderwerp ook is, daar kan hij zijn passie voor waarheid in kwijt zonder zich zorgen te hoeven maken.  Je kunt denken aan het kleine moestuintje dat de Sovjet burger in prive eigendom mocht hebben. Een tuintje dat veel meer voedsel opbracht dan de collectieve boerderijen.

Een goede heerser geeft de onderdaan dus zo'n mentaal moestuintje. Zolang het maar niet over iets belangrijks gaat. 

Comments:

Doneer4