Verleden, heden en toekomst

Stalin photoshop

Vrijspreker: Onze ervaring is dat het verleden gevolgen heeft voor het heden en het heden weer op de toekomst. De natuurwetten koppelen het verleden aan de toekomst. Hoe veranderen heersers dat?

Opperdienaar: Als je de radioactiviteit van een blok uranium kent op tijdstip t, kun je deze voorspellen op tijdstip t+1 uur. Verleden heden en toekomst zitten gevangen in een keten van oorzaak en gevolg. Maar politici zitten niet graag gevangen in ketens. Ze zetten liever anderen gevangen.

Stalin wist het al voordat Orwell het opschreef: Wie het heden controleert, controleert het verleden, wie het verleden controleert, controleert de toekomst. Hoewel heersers niet het verleden kunnen veranderen, kunnen ze wel aan geschiedsvervalsing doen. Zo lijkt het of ze onfeilbaar zijn en altijd waren, nooit een verkeerde beslissing namen en alleen maar loyale handlangers hebben en hadden. Het verleden is tenslotte niet direct waarneembaar, dus een foto veranderen is genoeg. Even de geheim agent verwijderen die de zuiveringen van Stalin overzag. Het was het beroep van Winston Smith in 1984. Foute voorspellingen van Big Brother in het memory hole laten verdwijnen. Big Brother heeft altijd gelijk en is alom geliefd en heeft nog nooit een tegenstander gehad. Zijn acties verklaren alle goeds en acties van zijn vijanden alle slechts.

Vrijspreker: Hoe gebeurt geschiedsvervalsing vandaag de dag? Is dat niet een stuk moeilijker met het internet dat niets vergeet?

Opperdienaar: Het gebeurt op vele terreinen. Hier legt Tony Heller uit hoe dat moet klimaat data gebeurt.

Op financieel gebied gebeurt het meestal als eerste en vandaar uit verspreiden de leugens zich naar andere sectoren. Yuri Maltsev beschrijft hoe de leugens zich verspreidden in de voormalige Sovjet Unie

Geld is de kanarie in de kolenmijn. Onlangs stelde de centrale bank directeur van het VK, James Carney tijdens de Jackson Hole bijeenkomst, dat de dollar misschien vervangen moet worden als reserve munteenheid. Dat komt niet zo maar uit de lucht vallen. Als je kijkt naar de reserve munteenheden uit het verleden, dan is de tijd ook wel een beetje aangebroken. Wie het echte verleden kent, weet wat de toekomst brengt. Niet dat onderdanen iets leren van het verleden, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

world reserve currencies

Dus net nu de dollar tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzit, is de mentaliteit nog steeds: bij ellende, vlucht naar de dollar voor veiligheid. Ondertussen maakt goud in alle stilte een nieuw hoogtepunt in euros. Alleen in dollar is nog geen nieuw hoogtepunt bereikt. Het doet denken aan die jongeren bij dat socialistische jeugdkamp op dat Noorse eiland die naar hun moordenaar toe renden omdat die eruit zag als een politieman. Rampspoed verkleed als veiligheid, de wolf in schaapskleren, de politicus als redder.

Trap er niet in. Denk aan de mensen die de 100 jarige lening kochten van de Argentijnse staat. Ze dachten dat er een fiscaal voorzichtige president aan de macht was gekomen. Het geld is nog niet overgemaakt of de maskers gaan af. De truc is: even makeup op doen en gelijk die lening strikken. Net zoals je even Republikeinen aan de macht laat om 'gun control' er door te krijgen. De vraag is: Welke heerser krijgt dit het gemakkelijkst voor elkaar?

Veranderingen zijn op komst. Geen box 3 belasting meer over spaargeld tot 440.000 euro, roept de heer Menno Snel. Daar kom je op uit door 400 euro belastingvrije rente inkomsten te combineren met een rente van 0.09%. De laatste keer dat er een grote wijziging plaats vond (van werkelijk rendement naar fictief rendement) was 2001. Dat viel ongeveer samen met een grote daling van het werkelijk rendement tijdens de dotcom bust. Ik verwacht dat mensen die 440.000 euro op de bank zetten, goed de sigaar zijn. Inflatie, bail-ins, misschien negatieve rente. Mensen die succesvol beleggen worden 33% belast op echt rendement. Alleen de mensen die veel verlies maken tijdens het beleggen zijn goed af. Dat zal dan wel heel moeilijk zijn verwacht ik zo. Maar de slachtoffers worden toch uit de geschiedenis geschreven. Want wie het heden controleert, controleert het verleden en wie het verleden controleert, controleert de toekomst.

Comments:

Doneer2