Crises en kansen
Vrijspreker: Hoe gebruiken heersers een crisis?
Opperdienaar: De eerste vraag die beantwoord moet worden is:"Hoe creëer je een crisis?" Dat doe je door allerlei etnische en religieuze groepen onder 1 overheid te plaatsen en zoals vorige keer besproken: Je onderdrukt een minderheid, totdat ze in opstand komen en eventueel hulp gaan zoeken bij een grote broer.
Maar goed dat is er een crisis en dan heb je natuurlijk een oplossing gereed. Aan het einde van WO2 lag alles in puin behalve de USA en de oplossing kwam met het Bretton Woods verdrag: De dollar wordt reserve munt, gekoppeld aan goud en alle andere munten worden gekoppeld aan de dollar. Het is net alsof je zo een heleboel goud gecreëerd hebt. Zolang je het allemaal niet echt probeert in te wisselen is het net alsof je goud in je handen hebt.
Dat is niet het enige. Het werd ook voorgesteld als iets wat heel handig was. Je goud lag veilig in de VS, oorlogen in Europa bedreigden het niet, je kon gemakkelijk internationaal handelen en rekeningen vereffenen. Gemak dient de mens, join the club.
Dus in het begin was het 'all carrot and little stick'. Maar na verloop van tijd, wordt het steeds meer 'no carrot and all stick'. Nu zit iedereen in het systeem. Eerst werd de link met goud los gelaten in 1971, maar de VS was een productieve economie en er was vervanging door een olie dekking. Maar de dollar reserves werden ook steeds vaker ingezet als wapen, als je stout bent volgens de VS, ben je je geld kwijt.
Waar dat precies begon is niet duidelijk, misschien met de USSR en landen als Iran. Later werden ook 'bevriende landen' hier aan onderworpen. Zo werd UBS gedreigd met verwijdering uit het Swift systeem als ze hun boeken niet openden onder Obama. Dit zodat de overheid van de USA terrorisme, ik bedoel belastingontduiking, konden bestrijden. Recentelijk werden 300 miljard Russische reserves gestolen wat het wereldwijde vertrouwen nog verder deed dalen.
Vrijspreker: Langzamerhand verandert het van een handig naar pure ellende. En dan?
Opperdienaar: Het systeem is kleverig, er is geen alternatief, dus je blijft het maar gebruiken. De heersers van het dominante systeem lijken ook niet door te hebben dat ze hun hand overspelen, zowel militair, financieel als moreel. Bureaucraten rond de heersers vertellen hun bazen wat ze willen horen, namelijk: het gaat allemaal geweldig, de economie draait als een tierelier, we winnen alle oorlogen. Dit gebeurde ook bij de USSR, alle economische data was pure fictie. Vandaar ook de verliezen van alle buitenlandse oorlogen. Bij de Afghanistan papers bleek al dat er een totale loskoppeling was tussen realiteit en de informatie die de heersers doorkregen. Zonder koppeling met de realiteit verlies je zowel je oorlogen, je economie als je moraliteit.
Vrijspreker: Hoe gaat het dan verder?
Opperdienaar: Er komt een nieuwe crisis, die door een nieuwe machthebber wordt uitgebuit die nog niet alle geloofwaardigheid heeft verloren om iets op te zetten dat 'all carrot and no stick' is.
Comments: