Een mirakel
Vrijspreker: We zien in toenemende mate dat de onderdaan zich zorgen moet maken over catastrophes die er niet toe doen, terwijl ze zich geen zorgen moeten maken over catastrophes die er wel toe doen. Hoe lang kan dat doorgaan?
Opperdienaar: De onderdaan maakt zich zorgen over een pandemie die aan een stevig griep jaar doet denken, 400 ppm CO2, biodiversiteit vanwege stikstof en Poetin die de wereld gaat veroveren, maar niet over energiearmoede, voedselarmoede, vaccinatieschade en monetair en fiscaal wanbeleid.
Natuurlijk roepen libertariërs al jaren dat het dwang en censuurbeleid van de roverheid onhoudbaar is en tot nog toe heeft het door kunnen gaan zonder serieuze problemen. Misschien zien libertariërs iets over het hoofd.
Luke Gromen legt hier uit dat ellende nog voorkomen zou kunnen worden met een energie produktiviteitsmirakel (er kan meer geproduceerd worden met minder moeite). Energie is leven, zonder goedkope energie geen betaalbaar voedsel en zonder energie is je onverwarmde huis op autoafstand van je werk ook niets waard. Luke denkt dan aan de volgende mirakels:
- Nucleaire fusie (De eeuwige belofte)
- Een overwinning op Poetin waarbij alle Russische olie en gas onder onze controle komt
- Plotseling overlijden van de pensionado's waarna alle welvaart in de schoot valt van mensen die in hun piek uitgaven jaren zitten
Zoiets als #1 is natuurlijk altijd mogelijk, zelfs als alle wetenschappers alleen maar dingen publiceren waarvan ze weten dat die goed vallen bij de journals en de jeugd zich vastlijmt aan de A12. Journals, waarvan de leiding er later spijt van heeft dat ze adviseerden op Biden te stemmen die nu zelfs niet meer in staat is buitenlandse heersers gedag te zeggen.
AI wordt ook vaak genoemd om meer te produceren met minder moeite, maar zonder energie is dat ook niet veel waard.
#2 Tja, dat lijkt er ook niet in te zitten. Veroveringen uit het verleden bieden garantie voor veroveringen in de toekomst. Maar we verliezen eerder Saoedie Arabië dan dat we er producenten bij krijgen. Wat we nu zien is dat Russische olie voor een prikkie naar Azië gaat, terwijl wij moeten produceren met dure non-oplossingen zoals geïmporteerde LNG, zonnepanelen en windmolens. Zelfs als de boeren dat overleven worden ze met geweld onteigend of met gestolen geld uitgekocht.
#3 Daarvoor zou je een soort uit het niets komende pandemie moeten hebben of een medisch ongelukje dat een hele generatie gepensioneerden weg vaagt. Wat is daar nu de kans op?
Vrijspreker: Deze interviewer vraagt zich af of het allemaal wel uitmaakt of de economie wegzinkt zolang je beleggingen maar omhoog gaan.
Opperdienaar: Iedereen werkeloos maar de aandelenmarkten super waardevol? Ergens lijkt daar iets niet te kloppen. Natuurlijk vluchten mensen voor inflatiebescherming in beleggingen, maar dat is een soort loterij. Het is zoiets investeren in reddingsboten op de Titanic. Het verschijnsel dat je vaak ziet in landen waar de inflatie omhoog gaat is dat de aandelenmarkten even heel goed presteren (Turkije, maar eerder ook Venezuela, Zimbabwe).
Het is niet zo dat je in een reddingsboot een betere transport ervaring krijgt, meer dat relatief gezien tov de Titanic het wel beter is. Verder is een reddingsbot alleen zinvol als er andere boten zijn waar je daarna op kunt overstappen.
Comments: