Overton venster

Vrijspreker: Het Overton venster schuift, wat kun je daar aan zien?

Opperdienaar: Het Overton window is een beschrijving van de verschuiving van wat je hoort te denken en vinden. Het is als een venster waardoor de onderdaan naar de wereld kijkt om zijn mening te vormen. Omdat het venster verschuift, verandert zijn mening ongemerkt. Het verschuiven van het venster gebeurt doordat radicale mensen, extreme standpunten in nemen zoals "net zero" of "2 vogelpoepjes aan stikstof uitstoot per jaar per voetbalveld" of "er zijn 63 geslachten" maar nooit "belasting is roof". Deze laatste groep radicalen zwakt zijn boodschap altijd af om duidelijk te maken dat ze aan het verliezen zijn. De winnende radicalen maken daar veel heisa bij (trekken een pak van een kip aan en springen onder veel media aandacht door de KFC) en dan denkt de onderdaan "ik moet een beetje opschuiven om in het veilige midden te zitten". Argumenten helpen niet bij de onderdaan, hij middelt het standpunt van zijn omgeving uit en dat is en. De radicalen zorgen dat dit zwaartepunt opschuift.

Vrijspreker: Waarom schuift het window één kant op en niet de andere kant? 

Opperdienaar: De winnaars trekken aan de éne kant en de verliezers schuifelen tegenstribbelend aan de andere kant in de richting van de winnaars. Het doet denken aan wat Michael Malice zei:"Republikeinen zijn democraten die zich aan de snelheidslimiet houden" en ook "communisten zijn socialisten met haast en een AK47". De standpunten van de Republikeinen zijn gelijk aan die van de Democraten 10 jaar geleden. Daar kun je aan zien aan welke kant de winnaars en verliezers staan in de Overton schuif wedstrijd.

Vrijspreker: Waarom zouden sommige libertariërs hun zwakte, verlies en volgzaamheid zo duidelijk willen maken met standpunten zoals minarchisme?

Opperdienaar: Het is denk ik een uiting van het Stockholm syndroom. De verliezers/onderdrukten schurken tegen de machthebbers/winnaars aan om het vege lijf te redden. Ze zijn bijvoorbeeld bang om met een hard consistent anarcho kapitalistisch standpunt aan geloofwaardigheid te verliezen. De opvattingen van bankrover en bankmedewerkers worden uitgemiddeld. Waar je normaal zou verwachten dat hier een ferm anti bankroof standpunt uitkomt, motiveren bankmedewerkers elkaar aan om veel begrip te tonen voor de bankrover. Het radicaalste element in de groep heeft bovengemiddeld veel invloed vanwege de Stockholm syndroom overlevingsdrang.

Vrijspreker: Toch moet dit proces een keer ophouden, anders schuift het venster het huis uit. Hoe werkt dat? 

Opperdienaar: De Britse historicus David Starkey noemde de woke cult het einde van de westerse beschaving in een forum discussie. Het christendom was volgens Edward Gibbon het einde van Romeinse rijk. Het zijn beiden slaaf religies. Er is iets aan een groep slaven dat ze uiteindelijk winnen. James Lindsey vergelijkt de woke culture hier met de Mao jeugd en legt het mechanisme uit hoe jongeren gebruikt worden om een revolutie te bewerkstelligen. 

Ik luisterde laatst naar de engelse podcast London Calling. Het ging er over hoe woke The Church of England is geworden. Een priester moest zich bijvoorbeeld verontschuldigen voor zijn dankbaarheid bij het opnieuw vader worden. Reparaties aan afstammelingen van slaven staan er ook hoog in het vaandel, etc. etc..

Je ziet wel vaker in de geschiedenis dat één religie geassimileerd werd door een andere. Al onze christelijke feestdagen zijn voormalige heidense feestdagen. Volgens mij zie je het hier in real time gebeuren. Iedereen wordt meegesleurd door het Overton venster. Kro-ncrv raakt niet uitgepraat over transgenders hierhier en hier. Als verliezende religie moet je snel aanhaken bij de winnaar. Ze weten dat hun christelijke boodschap aan het verliezen is en beginnen hem zelf al vast op de nieuwe religie te richten. 'Misschien kan ik wel onderpriester worden in de nieuwe religie' is misschien de gedachte. Als je monarchieën, staten, geloven in metafysische wezens, door de mens veroorzaakte klimaatverandering, covid, allemaal als religies ziet (gehoorzaam het verzonnen concept dat ik en mijn experts vertegenwoordigen), dan herken je de verliezende religies aan het overnemen van de punten van de winnende religies in Stockholm syndroom stijl. Je ziet dit ook bij libertarische politieke partijen.

sarwark story hour

De winnaars stellen belachelijke eisen, gedragen zich radicaal, de verliezers vragen slechts een vaccin exemption voor Novak Djokovic en doen water bij de wijn. Zo wil de gouverneur van Florida, DeSantis het 'Drag queen story hour' alleen voor al te jonge kinderen verbieden. De winnende kant van het Overton venster schreeuwt moord en brand zelfs bij een dergelijke kleine concessie. Verontwaardiging en hysterie aan de winnende kant van het Overton Venster, compromitteren en water bij de wijn doen aan de verliezende kant.

Vrijspreker: Kun je winnen als je aan het verliezen bent, door hysterisch, radicaal en verontwaardigd te doen?

Opperdienaar: Misschien niet, het gedrag geeft alleen aan wie de macht heeft en is niet een methode om aan de macht te komen. Maar het oogt wel zielig dat gecompromitteer, het is geen uitnodiging tot deelname. 

the side that wins

Comments:

Doneer2