Poep vacuüm

Vrijspreker: Veel mensen reageren op een nog al vreemde manier op de gedachte van een vrije samenleving zonder geïnstitutionaliseerde dwang.

Opperdienaar: Dit is een typische reactie: '..als je de overheid totaal en volledig verwijdert uit een land dan zal het vacuüm van macht dat de ”overleden” overheid achter zich laat worden opgeëist'. Ancaps beginnen tegen minarchisten altijd over de vergelijking van Larken Rose, die de vraag over hoeveel overheid je zou moeten willen, vergelijkt met de vraag hoeveel poep je in je salade wilt. 

Natuurlijk is elke reductie van poep in je salade goed, maar je krijgt niet het idee dat je beneden een bepaalde grens mensen krijgt die bezwaar beginnen te maken over het ontstaan van een poep vacuüm, dat onvermijdelijk gevuld gaat worden met een lawine aan poep. Je kunt de hoeveelheid poep in de salade een klein beetje minder maken en dan gaat de kwaliteit omhoog, dan nog een klein beetje en dan wordt de kwaliteit nog iets beter, maar op een gegeven moment dan begin je je zorgen te maken dat dit niet goed kan blijven gaan. De speculatie is dat de afwezigheid van poep in je salade een soort aantrekkingskracht op poep uit de hele omgeving uitoefent. Zelfs zo dat het laatste kleine beetje die aanzuigingskracht enorm doet toenemen.

minarchistische poep salade grafiek

 

Vrijspreker: Zit daar helemaal geen punt in?

Opperdienaar: Ik denk dat een poeploze salade geen natuurlijke aantrekkingskracht heeft op poep. En dan nog een kracht die ook nog eens exponentieel toeneemt naarmate de hoeveelheid poep afneemt. Zelfs de aantrekkingskracht op bacteriën neemt niet toe bij minder bacteriën.

Maar denk eens aan een land waar geen enkele inbreker is. Oefent dat een aantrekkingskracht uit op inbrekers? Je zou kunnen zeggen dat als in dat land iedereen heel eerlijk en goed van vertrouwen is en nooit een deur op slot doet of een fiets op slot zet, dat dit dan waarschijnlijk wel degelijk dieven aantrekt. 

Vrijspreker: Maar dat is een ancap samenleving niet. Het is niet zo dat iedereen daar goed van vertrouwen is en de deur open laat. Het is alleen dat alle instituten die je zouden moeten beveiligen, privaat  zijn en daarom ook voor jou werken en fit geselecteerd zijn door de tucht van de markt.

Opperdienaar: Ok, maar als je een land vol slaven hebt, dan komen daar heersers op af. Het is een wederzijdse aantrekkingskracht. Mensen die geprogrammeerd zijn in staatsscholen dat ze mislukte minkukels zijn (gierig, egoïstisch, asociaal, korte termijn georiënteerd) die vooral gehoorzaam moeten zijn en orders moeten volgen, dan komen daar order gevers op af. Dus als je die opeens vrijlaat, worden ze enorm angstig en hebben het idee dat de piloot uit hun vliegtuig is gesprongen. Tegelijkertijd zien heersers een ongekende kans.

Vrijspreker: Ze willen geregeerd worden door een kundige piloot zoals Hugo de Jonge of Joe Biden?

Opperdienaar: Het rare is, dat als je daar een concrete naam aan hangt, dat die slaven niet denken "wat een kundige piloot", maar toch hebben ze liever een malloot dan helemaal niemand. Ze beseffen niet dat ze in een vrije samenleving een piloot krijgen geselecteerd door de vrije markt, die ze ook nog elk moment in kunnen ruilen. 

Vrijspreker: Het rare is, zelfs als die poeploze salade poep zou aantrekken? Dan eindig je toch alsnog gewoon weer waar je begon "een salade met poep er in"? Je hebt een salade met poep, iemand verandert dat in een salade met nul poep, het ontstane poep vacuüm trekt poep aan, je hebt weer gewoon je poepsalade terug waar je mee begon.

Opperdienaar: Waarschijnlijk zijn ze bang voor de verspilde energie in de hele operatie, de vermorzelde hoop, of dat als ze eenmaal poeploze salade geproefd hebben, terug gaan naar de salade met poep, ze ongelukkiger maakt dan wanneer ze gewoon altijd salade met een beetje poep waren blijven eten. 

 

Comments: