Addresseren van de heersers

Tshirt 'corrupt met politielogo' goed voor 150 euro boeteVrijspreker: U geeft nog wel eens advies aan lokale gezagsdragers over hoe ze met de slaven om dienen te gaan..

Opperdienaar: Ja, zo moest ik laatst naar Houten, omdat 2 agenten met een fietser waren geconfronteerd die een slippende dynamo op zijn fiets had,  maar die niet gelijk de kruiperige onderdanigheid vertoonde die van hem verwacht kon worden.

 

Vrijspreker: Wat was er gebeurd?

Opperdienaar: De onderdaan werd gevraagd te onthullen waar hij woonde. In plaats van prompt te antwoorden, wilde hij weten waarom de agenten deze informatie nodig hadden. Hij werd er op geattendeerd dat het de regels waren dat je zonder functionerend licht moest lopen ipv fietsen. De onderdaan antwoordde:"DE regels? Je bedoelt JULLIE regels?". De agenten gaven terecht aan dat de onderdaan deze discussie beter niet met hun aan kon gaan en dat ze ook proces verbaal tegen hem op konden maken. De onderdaan zei toen tegen de agenten:"Ja jullie zijn niet zo van de discussie, jullie hebben de pistolen en wij niet", waarna hij wegliep.

Ik ben toen persoonlijk met de verbouwereerde agenten gaan spreken samen met een traumafilosoof. De agenten hebben 3 weken betaald verlof gekregen en een filosofische herstelkuur op een tropisch eiland op kosten van de belastingslaaf, waar ze tot hun schrik diezelfde onderdaan zagen rondlopen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Het zou slechts een incident kunnen zijn, maar ook een onderdeel van een subversie die veel dieper gaat. Laatst werd bijvoorbeeld een douane beambte op Schiphol door een reiziger beschuldigd van diefstal, toen de douane beambte door zijn spullen graaide op zoek naar een beboetbare overtreding van de regels. Ook hier noemde de toerist (die bij Bali gedoken had bij het gezonken Amerikaanse wrak van de 'Liberty') het 'jullie regels' en wees hij erop dat de beambte zijn eigen salaris bij elkaar stond te graaien onder dreiging van geweld. De douanier benadrukte dat het geld naar 'de staat' ging en er van geweld geen sprake was. Hierop zei de onderdaan dat als er dan toch geen geweld bij kwam kijken, hij er maar vandoor ging. Toen moest de douane beambte alsog een verkapte bedreiging uiten, wat uiterst onaangenaam voor hem was.

Vrijspreker: Wat was Uw advies?

Opperdienaar: Kennelijk ervaart de onderdaan de boetes als verkapte afpersing en daar krijgt de agent mee te maken. Ik heb de heersers van Houten geadviseerd om bijvoorbeeld kadootjes uit te delen aan de onderdanen die zich wel aan een hun regels onderwerpen. Dat werd eerst met enige cynisme ontvangen, omdat niet duidelijk was hoe je daar geld mee verdient. De stemming werd snel positiever toen ik opmerkte dat je kadootjes kunt uitdelen van 10 euro en de slaven er 100 euro voor kunt afpakken. Als de onderdanen liever zien dat je met belonen werkt ipv met straffen, kan dat ook. Je zag de ogen oplichten van vreugde. Sommigen wilden de kadootjes ook stelen, maar dat heb ik afgeraden.

Vrijspreker: Pakte het goed uit?

Opperdienaar: Moeilijk te zeggen. Toen de heersers laatst weer fietsers onderhanden namen met groene en rode kaarten, waarbij de groene kaarten voor onderdanen waren die zich aan de regels van de heersers hielden en kans op een kadootje opleverde, was er weer een fietser die de groene kaart niet accepteerde en tegen een beambte zei: "Staan jullie weer bij de onderdanen te pinnen? Ik hoef die groene kaart niet en geef jullie een rode kaart" Er broeit iets, het bevalt me niet. Als de onderdaan gelijk op het geweld en de diefstal wijst, moet de gezagsdrager dit wel ontkennen. Als de onderdaan hem daarna uitdaagt door weg te lopen, is het heel moeilijk voor de gezagsdrager daar op terug te komen en alsnog geweld te gebruiken en hem te beboeten. Suggesties van de lezers om dit zwakke punt in de uitbuiting te verbeteren, worden verwelkomd.

Comments:

Doneer3