Goud en de bond vigilantes

Vrijspreker: Ooit was de koppeling van goud aan geld het realiteitsanker dat waanzinnige politici aan de grond hield, daarna waren het de 'bond vigilantes'. Het lijkt erop dat alles dat in het verleden een anker was, nu geneutraliseerd is. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Een overheid kan het belastingniveau niet willekeurig opschroeven, want de Laffer curve zorgt dat als je te ver gaat, de inkomsten minder worden, omdat mensen het nut van extra werk niet meer inzien. Dus megalomane plannen hebben daar een beperking. Maar je kunt altijd geld lenen als je het niet kunt belasten. Dan stel je de pijn uit naar de toekomst. Op een gegeven moment gaat dan alleen de rente omhoog en dat vormt ook een anker. Dat komt door de zogenaamde 'bond vigilantes' leningen verkopen en daarmee de rente opdrijven. Voormalig adviseur van Bill Clinton, James Carville zei eens dat hij zou willen reïncarneren als de obligatiemarkt omdat die kennelijk alle macht bezat. Zijn megalomane plannen liepen tegen de muur van de bond vigilantes aan en dat vond hij niet leuk. Hoe kon iets buiten de politiek de politiek beteugelen?

Maar het lijkt er op of de politiek zich van al die ankers heeft losgerukt. Goud is losgelaten als anker voor geld in verschillende stadia, maar definitief in 1971, de prijs kan worden gecontroleerd met allerlei papieren surrogaten voor goud, maar de obligatiemarkt is ook bedwongen. De centrale banken kopen gewoon de obligaties die de bond vigilantes verkopen, zodat de rente niet omhoog kan en over de inflatiecijfers liegen ze gewoon. Een kelderende valuta is ook geen probleem meer, omdat iedereen over de hele wereld het doet, dus de valuta's onderling niet zo schommelen.

Vrijspreker: Bitcoin?

Opperdienaar: Ja dat is een nieuwe speler op het veld. Het lijkt de grote drukklep waar wij nog geen vat op hebben. Het lijkt erop of we dachten dat het wel vanzelf zou verdwijnen. We zouden natuurlijk alle beurzen kunnen verbieden er in te handelen, maar je hebt kans dat het dan ondergronds gaat en we de controle helemaal kwijt zijn. We zouden ook hetzelfde kunnen doen als met goud en zilver. Je maakt gewoon een papieren ETF die zogenaamd bitcoin bevat. Daar kan je dan zo veel van maken als je wilt. Je maakt dit dan officieel toegankelijk voor pensioenfondsen en reguliere beleggers. In februari verdwenen 50 miljoen ounces zilver uit de SLV. Dat is een konvooi van ongeveer 40 truck ladingen. Dat zou toch op moeten vallen? Geen enkele truck is gespot. Misschien dat Tesla en Micro Strategies ook wel bedrijven zijn die zogenaamd bitcoin op de balans hebben waardoor ze een bliksemafleider zijn.

Vrijspreker: Gaat dat niet mis, omdat je op de blockchain kunt controleren of er niet meer dan 21 miljoen bitcoin zijn?

Opperdienaar: Dat is misschien een probleem, maar iedereen weet dan banken ook het geld niet hebben dat je op je rekening ziet staan. Niemand die daar moeilijk over doet. Zolang maar niet iedereen het opvraagt. 

Vrijspreker: Is er nog iets anders dat een overheid kan doen?

Opperdienaar: We kunnen de aandacht afleiden door ergens anders een markt de stratosfeer in te kopen, zodat iedereen alles verkoopt en daar weer op springt. Maar het begint wel moeilijker te worden. De prijs van timmerhout gaat door het dak, evenals vele andere grondstoffen en voedsel. Olie zorgde nog voor een rem op de hele zaak, maar lijkt nu ook omhoog te kruipen. De prijs van dingen die je nodig hebt, moet niet teveel stijgen. Tot nog toe hebben de heersers uiteindelijk alle remmen op de uitbreiding van hun macht kunnen saboteren. We zijn op onbekend terrein.

every lie is a debt to the truth 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp