In de illusie

Vrijspreker: Het lijkt wel of er een soort hypnose gaande is. Wat gebeurt er?

Opperdienaar: Ik hoorde laatst een interview door Piers Morgan van Nigal Farage afgespeeld op de NoAgenda show (vanaf 2:40). Het ging over de vermeende uitspraak van Trump dat hij had geadviseerd bleek te drinken tegen Corona. Nigel Farage noemde dat onzin, maar Piers en zijn mede presentator, waren zo zelf verzekerd van hun gelijk, dat ze de clip speelde waarin Trump dat beweerd zou hebben. Natuurlijk komt in de hele clip het woord bleek niet voor.

Maar het bijzondere is dat niet alleen deze presentatoren voet bij stuk hielden, ze lachten Farage zelfs uit over het niet horen van 'bleek'.

Er is een bijzonder sterke illusie gaande. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het heeft ook een wereldwijd bereik en de media zuigen bijna iedereen er in mee die enigszins het corporate nieuws consumeert. 

Vrijspreker: Mensen die de illusie accepteerden lijken er ook koste wat kost in te willen blijven

Opperdienaar: De clip gaat nog verder met de wetenschappers Brett Weinstein en Heather Hevine met hun Dark Horse podcast die proberen er een evolutionaire verklaring voor te geven dat mensen hun waarneming zo scheef kan zijn.  (paper:Prevalence induced concept change: Mensen worden steeds gevoeliger voor iets dat minder vaak voorkomt. Ze zien bijv. racisme dat niet bestaat, omdat het zo zeldzaam is). Ze werden eerder van hun universiteit geknuppeld door een woedende menigte die racisten in hen zag. 

Het lijkt zo te zijn dat als mensen naar blauwe bessen zoeken en die worden steeds schaarser, dat ze paarse bessen voor blauw aan gaan zien. 

Je moet toch wat tenslotte. Een Nederlands spreekwoord zegt "Honger maakt rauwe bonen zoet" 

Dus je smaakbeleving is ook niet objectief. Waarom zouden je andere waarnemingen dat zijn? Kennelijk is er een enorme honger naar slechte mensen die racist zijn of de inkomensverschillen willen vergroten of mensen gezondheidszorg willen ontnemen. Ook als je die blauwe bessen niet meer kunt vinden, zie je paarse bessen voor blauw aan. Ook als kados niet gratis zijn, zie je ze voor gratis aan. 

 truth illusion masses

MrSmith defending illusions

Comments:

Doneer3