De onderdaan vervreemden van productie

Vrijspreker: U heeft weer een tactiek ontdekt om als heerser meer effectief te zijn.

Opperdienaar: Ik weet nog hoe ik met mijn oren stond te klepperen toen ik een keer in Scheveningen een biertje dronk met iemand die eigenlijk al 7 jaar van de overheid leefde en hooguit hele tijdelijke baantjes had gehad. Er zat niet genoeg schuim op zijn bier en hij riep de ober er bij om te vragen of die een dergelijk biertje normaal vond. 

Wat hier gebeurd is, is dat deze onderdaan vervreemd is van productie. Hij is alleen maar consument en heeft geen begrip meer voor de mensen die uit hun bed komen om een product of dienst te verlenen. Dat is ook waarschijnlijk het idee achter iedereen een uitkering geven. Niet alleen worden ze afhankelijk van je, je drijft ook een wig tussen producenten en consumenten. 

In de VS is 80% van de economie consumptie. Ook Keynes gaf mensen het idee dat een stagnerende economie gewoon een geldinjectie nodig heeft, zodat de consument weer gaat consumeren. Dit geloof bestaat tot op de dag van vandaag. Volgers van de Oostenrijkse school zullen hier tegenin brengen dat het probleem is dat het productaanbod van de producent moet veranderen. De consument stopt met kopen van nieuwe keukens, spaart zijn geld, de keukenfabrikant leent dat geld om te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe keuken waar wel vraag naar is. Als hij zijn klanten goed inschat en zijn investering goed uitvoert, verkoopt hij de nieuwe keukens aan het einde van het proces waar wel vraag naar is.

Vrijspreker: Het drijft een wig van onbegrip tussen producenten en consumenten, maar is dat alles?

Opperdienaar: Het neveneffect daar van is dat hij ook niet meer begrijpt dat politiek geproduceerd wordt, dat media geproduceerd wordt, dat meningen geproduceerd worden, dat geschiedenis geproduceerd wordt. Hij heeft alleen nog maar oog voor de consumptie en vergeet de productie kant van ideeën. Hoe kan iemand die alleen maar dingen consumeert, begrijpen dat zijn eigen mening geproduceerd is?

 edward bernays your ideas are suggested

Bernays minds are molded ideas are suggested

Net zoals hij bij overheid alleen maar ziet hoe het geld met bombarie er uit komt en niet hoe het er stilletjes in gaat. Zelfs van boetes wordt alleen het corrigerende effect beseft en schijnt niemand er op te letten wie het geld in zijn zak steekt. De onderdaan zelf wordt geproduceerd en hij heeft er geen flauw benul van.

Comments:

Doneer5