Beter om ze daar te bestrijden dan hier

Vrijspreker: U had wat te zeggen over het veel gebruikte argument voor invasies: "We kunnen ze beter daar bestrijden dan hier." Wat was dat?

Opperdienaar: Ja, laatst werd het weer herhaald door Pamela Karlan bij de impeachment verhoren betreffende president Trump. "Better fight them over there than over here". Het ging er om om samen met de Oekraïners de Russen te bestrijden omdat deze anders een invasie van de USA zouden gaan plegen. Ze werd er belachelijk over gemaakt, maar zoals altijd:"Het lijkt belachelijk, maar er zit altijd een kern van waarheid in." Dat heeft natuurlijk met projectie te maken. Al projecterend denken ze: Beter die projectie van mijn probleem in de verte te bestrijden, dan het echte probleem in mijzelf.

Die opmerking over 'ze daar bestrijden in plaats van ze op eigen bodem te moeten bestrijden, is iets dat G.W.Bush natuurlijk ook al zei over de Irak oorlog. Waarschijnlijk hebben velen voor hem dit argument ook al gebruikt. Ook Hitler deed met operatie Himmler alsof Polen op het punt stond om Duitsland aan te vallen. Beter de Polen daar te bestrijden dan hier. En hopla, je soldaten stappen de grens over.

Zo zitten generaties machthebbers in hoofdsteden waar de criminaliteit de spuigaten uitloopt, de wereld veraf te verbeteren. Het is niet verwonderlijk dat dit wereld verbeteren altijd misgaat en dat men zich er desondanks wanhopig aan vastklampt. Onlangs kwam uit het Afghanistan rapport ook naar voren dat net als Irak, dit project van natie bouwen mislukt is en dat er volop gelogen werd over de verliezen en de kans op 'winnen'. 

Vrijspreker: Het 'liever daar vechten dan hier', is dus iets wat lekker aankomt bij de onderdaan. 

Opperdienaar: En niet omdat het letterlijk genomen ergens op slaat. Zowel Irak als Rusland waren niet in staat een invasie van de verenigde staten uit te voeren. Sterker nog, het werd bij Isis ook genoemd en die hebben niet eens een luchtmacht of een marine om de oceaan over te steken. De vraag wordt ook over geslagen of er überhaupt ergens gevochten moet worden. Het slaat aan omdat iedereen liever probeert iets verafs te veranderen omdat hij zijn eigen probleem aanpakken als kansloos ziet.

Vrijspreker: Op een gegeven moment denk je: Doe maar hier. Ik heb het wel gehad met 'daar' vechten.

Opperdienaar: Dat risico bestaat natuurlijk. Dat je als overheid geloofwaardigheid verliest met de vijand in der verte. Zeker nu informatie veel sneller kan stromen en er veel gereisd wordt. Dan kan toch snel blijken dat de vijand minder angstaanjagend is dan aan de onderdaan wordt voorgesteld. Nu is dat geen enorm groot probleem, want heel veel reizen richting de oorden die we aanvallen, gebeurt er ook weer niet. Daarnaast, interpreteert een angst aangejaagde onderdaan, alles wat hij ziet als een daad van agressie. Hij staat zo op scherp met propaganda, dat hij zelfs een konijntje als een bedreiging ziet.Het is als een kat die met een laser pointer vecht.

projection n

 

Comments: