De Schuld

Vrijspreker: U denkt dat schuld een cruciale rol speelt bij de onomkeerbaarheid van de mars naar een totalitaire staat. Waarom?

Opperdienaar: Neem het Romeinse rijk als voorbeeld. Er was een regel dat het een Republiek was met inspraak van in ieder geval een gedeelte van de onderdanen in hoe hun belastinggeld werd besteed. Je mocht dan ook niet zomaar met je leger door Italië marcheren. Wie over de rivier de Rubicon binnenkwam, moest demobiliseren. Gemobiliseerde legers waren voor het buitenland. Toen Caesar dat niet deed in 49 BC, betekende dat dan ook een burgeroorlog. In 44 BC besloten een aantal senatoren waaronder Marcus Junius BrutusCassius Longinus, and Decimus Brutus, zelfs Caesar te vermoorden toen hij al benoemd was tot dictator voor het leven door de senaat. Daarna regelde Marcus Antonius een afspraak met de senaat dat de daders niet gestraft zouden worden voor de moord, maar dat de benoemingen van Caesar wel overeind zouden blijven. Hij hoopte hiermee het plebs bij wie Caesar populair was, voor zich te winnen. Julius Caesar had het plebs gewonnen met uitkeringen. Zoals altijd zit er gratis kaas in een muizenval.

Vrijspreker: Waarom pakte dit verkeerd uit?

Opperdienaar: Caesar had zijn achterneef Gaius Octavius benoemd als enige erfgenaam die hierdoor op slag enorm rijk werd. Hoewel slechts 18, brak hij zijn studie af en ontpopte zich tot een gewiekst politicus en later de zelfbenoemde god/keizer Augustus, waarmee de Republiek, die gered moest worden door de moord op Caesar, definitief in een dictatuur veranderde. Hij erfde behalve het geld van Caesar ook diens de populariteit. Zoals gebruikelijk stierf de 'vrijheid' onder daverend applaus.

Vrijspreker: Maar hoe was het mogelijk dat Augustus zo eenvoudig de macht kon grijpen en men niet terug ging naar een Republiek? Er waren immers al vele eerdere keren dictators geweest, maar uiteindelijk werden die altijd afgezet. Waarom nu niet?

Opperdienaar: Ik denk dat het de schuld was. Na de burgeroorlog waren er enorme schulden gemaakt. 

spend spend spend

Dat betekent dat Augustus op 2 dingen kon rekenen:

  • Het plebs dat gewend was geraakt aan uitkeringen
  • Schuldeisers, die enorme sommen hadden geleend aan de charismatische Caesar en nu wanhopig waren om hun geld terug te krijgen. Die wilden daarom een sterke overheid.

Deze 2 groepen spanden samen om een enorme sterke overheid te creëren. De middenklasse was de Sjaak. Het plebs leverde de slagkracht, de enorme schuldeisers leverden het brein achter de operatie. Bewezen succesvolle mensen voor wie falen niet bestond.

Vrijspreker: Waarom is dit nu nog relevant?

Opperdienaar: Ik denk dat dit ook voor de VS geldt en voor het westen in zijn algemeenheid. Zeker in de VS kun je vaak horen: We zijn wel vaker in een totalitaire toestand terecht gekomen (denk aan Roosevelt), maar kwamen daar altijd van terug. Ik denk dat dit echter nu niet het geval is, omdat de schulden zo enorm zijn. Net als na de moord op Caesar, heb je een onderklasse die denkt wel te varen bij een grote overheid en een elite die deze overheid veel geld geleend heeft en een dus sterke overheid nodig heeft om 'hun' geld terug te krijgen. Denk aan wat er zou gebeuren als je zegt dat pensioengeld of social security foetsie is. 

De middenstand kan geen weerstand bieden aan deze krachten en dat is de kurk waarom alles drijft.

Baby Boomers state

In zowel Europa als de VS wordt de onderklasse aangevuld door arme immigranten. Het is zelfs zo dat de immigranten letterlijk aan land komen in Italië en Griekenland, waar de banken de grootste schulden hebben openstaan in het Target2 systeem aan vooral Nederland, Duitsland en Luxemburg. Maar alle oude Europese empires staan er slecht voor: Portugal, Spanje, Italië, Griekenland. De bankschroef tussen afhankelijke armen en rijken die veel op het spel hebben staan.

 

Comments:

Doneer4