De grote versmalling

Vrijspreker: U merkt een vreemde parallel op tussen verschillende verschijnselen in de samenleving. Wat zijn die?

Opperdienaar: Ja, de basis van een hoop zaken wordt steeds smaller. Als eerste viel me op dat de aandelenmarkten steeds meer steunen op een paar aandelen. Dit is bijvoorbeeld te zien door de grootste bedrijven van de de VS (SP500) te vergelijken met de kleinere bedrijven (RUSSEL2000). Dan zie je duidelijk dat het geld naar de grote jongens stroomt en niet naar de kleintjes.

SP500 vs Russel2000

Maar niet alleen bij de aandelenmarkten, ook bij de crypto currencies gaat al het geld naar de leider (Bitcoin). Bitcoin maakt meer dan 70% van de markt uit. De altcoins doen het een stuk slechter dan de leider. Maar daar blijft het niet bij. Ook in de edelmetaal markt gaat alles naar de leider. Een ounce goud was onlangs in te wisselen voor 80 ounce zilver. Dat is ongebruikelijk hoog. Ook hier: The winner takes all. Tot slot gaat bij de nationale valuta's alle kracht naar de US dollar, pesos, liras, ponden, yuans, allemaal leggen ze het af tegen de US dollar.  

Vrijspreker: Dat is inderdaad wel opvallend, zijn er nog meer voorbeelden?

Opperdienaar: De inkomensongelijkheid is ook 'winner takes all' 

CBO income before4 19

Evenals de welvaartsongelijkheid

wealth inequality mar7

Vrijspreker: Wat is de ongelijkheid waar dit uiteindelijk allemaal de inleiding toe is?

Opperdienaar: Machtsongelijkheid. Al deze ongelijkheden stomen je klaar voor het idee dat het een natuurlijke zaak is dat alle macht aan de top zit. De grootste inkomensongelijkheid bestaat er uit dat de helft van ieders inkomen door een paar mensen aan de top wordt uitgegeven. Naast de vuurwapenongelijkheid natuurlijk. Socialisten zijn altijd voor gelijke verdeling, maar nooit van vuurwapens.

Vrijspreker: Alle krachten worden gebundeld om een paar toppers naar nog hogere toppen te jagen?

Opperdienaar: Inderdaad. Ik bespeur iets van angst. Waarschijnlijk zijn er veel beleggers die hun geld niet meer tegen een negatieve rente willen uitlenen voor een gegarandeerd verlies. Maar de overstap naar aandelen gaat niet met overgave. Uit negatieve rente nood gaan ze met lood in de schoenen naar de grootste aandelen. Die waarschijnlijk het meest overgewaardeerd zijn. Iedereen zet in alle sectoren kennelijk alles op de winnaars. Overtuigd dat een grote ramp gaat komen. Inflatie en hoge belastingen bevoordelen natuurlijk vooral mensen die rijk zijn en dicht bij de subsidiestromen zitten die het spiegelbeeld zijn van de belastingen.

Comments:

Doneer2a