Meer dan 20.000 volgers

Vrijspreker: Het schijnt dat Plato ooit zei dat iemand die meer dan een bepaald aantal volgelingen had, het gegarandeerd mis met hem ging.

Opperdienaar: Ik weet niet of Plato dat echt gezegd heeft, maar het lijkt wel te kloppen met de feiten. De vraag blijft natuurlijk bij deze correlatie hoe het met oorzaak en gevolg zit. Het kan ook zijn dat mensen die narcisten zijn, eenvoudiger een groot aantal volgelingen verzamelen. Ze zeggen wel eens dat een politicus iemand is die uit een vliegtuig sprint zonder parachute en van de stemmers op de grond te horen krijgt: naar links! naar rechts! Misschien dat mensen van wie je voelt dat ze gaan ontsporen, gemakkelijker volgelingen krijgen. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand met gezond verstand opeens knetter gaat als zijn aantal volgelingen over de 20.000 gaat. 

Het wordt natuurlijk extra zichtbaar als iemand ook nog veel geld heeft. Als iemand een klein probleempje heeft, wordt dat met enorm veel geld als snel een enorm probleem. Caitlin Johnstone beschrijft de waanzinnige ideeën van miljardairs. Jeff Bezos van Amazon wil mensen in cylinders de ruimte in sturen, Elon Musk wil kunstmatige intelligentie in mensen hun hoofd implanteren en atoombommen op Mars laten exploderen. Bill Gates wil de wereldbevolking terugbrengen met behulp van vaccins. Dan zijn er natuurlijk nog de centrale planners die een plan voor alles hebben dat met het grootste geweld moet worden doorgevoerd. Zelfs de Koch broertjes waren bezig samen met Soros om het internet te censureren

Vrijspreker: Waar komt dit toch vandaan? 

Opperdienaar: Veel mensen denken dat als een succesvol iemand veel volgelingen om hem heen krijgt, dat hij dan hoogmoedswaanzin krijgt en alle kritische vermogens verliest. Misschien dat dat deels een rol speelt, maar ik denk dat altijd als iemand een obscuur probleem heel ver weg ziet en zich daar voor gaat inzetten, dat dit de projectie is van een groot probleem in hem zelf. Ik weet nog van een Duitser die zich in ging zetten voor de uitbuiting van koffieboeren aan de andere kant van de wereld. Thuis wordt hij waarschijnlijk helemaal uitgeperst door de Duitse belasting. Global Warming, overbevolking, plastic oceanen, racisme, discriminatie, ongelijkheid allemaal dingen die hiervoor in aanmerking komen. Waarschijnlijk kun je zelfs herleiden welk intern probleem het best past bij welke externe projectie.

Rorschach test

 

 

Comments:

Doneer4