Een eigen huis, een plek onder de zon

Vrijspreker: U kent iemand die een huis wil bouwen en daar een vergunning voor probeert te krijgen. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Eerst moet je een voorstel voor een woning voorleggen aan de heersers, die daar dan over na gaan denken. Die denken daar dan wel te lang over wat een boete clausule in werking zet. Ze bemoeien zich natuurlijk uitgebreid met de woning, want je moet niet echt het idee krijgen dat het jouw grond is of dat het jouw woning wordt. De grond laten analyseren en daar zit wel iets te veel nikkel in. Even afrekenen voor het onderzoek. Nog een onderzoekje, weer even afrekenen. Er is toch niets aan te doen, maar gelukkig hoeft het niet helemaal afgegraven te worden Dan leggen ze uit dat je te veel in het buitengebied zit om een brandkraan aan te leggen, maar dat een half uur blussen wel verplicht is. Zorg maar dat je een vijver hebt. 

Vrijspreker: De bouw kan beginnen!

Opperdienaar: Hoho, u zegt hier: zwemvijver? Dat gaat niet in het bestemmingsplan. Wij willen een bepaalde 'look and feel' voor het hele gebied. Er moeten ronde vormen in zitten, zo'n rechthoekige bak kan niet. Weet u wat? "We trekken de vergunning kosteloos in, dan verandert u dat even".

Een ligbad mag er niet in. Misschien zult u denken: Waarom niet? Maar de overheid berekent de Energie Prestatie Coefficient (EPC) waarde. Die wordt bepaald door het energieverbruik. Als je een bad zou willen, moeten er meer zonnepanelen op je dak of je moet een warmtewisselaar nemen die de warmte uit je douche afval water haalt en gebruikt om je inkomende water iets op te warmen. Die EPC waarde wordt ook elk jaar lager, dus die douche kan waarschijnlijk in de toekomst ook niet meer. 

Er is nog een probleem, voordat die vijver gegraven wordt, wel even een fauna en flora scan laten doen. Even afrekenen graag voor iemand die met een vlindernetje de locatie van de kuil inspecteert op beschermde dieren. 

Vrijspreker: U probeerde de procedure uit te leggen aan iemand in de Oekraïne.

Opperdienaar: Ja, maar dat lukte niet. Het brein kan er niet bij dat de overheid je verplicht iets te doen wat ze je dan ook weer verbieden. Deze vorm van afpersing is te Kafkaesque voor de Oekraïne. Ze gaan daar nog gewoon gezellig ouderwets met elkaar op de vuist in het parlement.

Vrijspreker: Wat denkt U dat de lange termijn gevolgen zijn van deze regelgeving?

Opperdienaar: Als een huis eenmaal gebouwd is, maakt het niet meer uit als die EPC waarde omlaag gaat (0.8 in 2007, 0.6 in 2013, 0.4 in 2015). Net als met autos: Nieuwe autos moeten voldoen aan steeds zwaardere eisen, maar een oldtimer hoeft alleen maar te voldoen aan de eisen van het moment dat hij op de markt werd gebracht. Ik denk dat de huizen die over 10 jaar nog gebouwd mogen worden, nogal rampzalig zijn. Waarschijnlijk worden oudere huizen dan veel geld waard, net zoals old timers en een luchtgekoelde atmosferische 6 cylinder Porsche. Een huis met een open haard, werkende riolering, een bad en zonder een warmtewisselaar in je douche die gaat lekken, is straks kapitalen waard. Er mogen alleen nog onbruikbare huizen gebouwd worden en autos met een naaimachine motor.

Als er überhaupt nog gebouwd mag worden, momenteel ligt de bouw namelijk helemaal stil vanwege het stikstof besluit.

Vrijspreker: Wordt iets automatisch veel waard als het schaars is?

Opperdienaar: Nee, dat is een val waar veel Bitcoiners nog wel eens intrappen. Je kunt een schilderij maken, waar er maar 1 van is op de hele wereld, maar dat betekent niet dat het kapitalen waard is omdat het schaars is. Er moet ook vraag voor zijn. Als de hele economie in puin ligt, dan is een bruikbaar huis nog steeds waardevoller dan een onbruikbaar huis, maar beiden zijn sterk gedaald omdat de hele economie in die regio onbruikbaar is gemaakt. Net als die Nederlanders die een opknappertje in Italië kopen voor 1 euro en ontdekken dat de overheid niet toestaat dat je het opknapt, wat de reden was dat het maar 1 euro kostte. De regio is onbewoonbaar vanwege wetgeving en bureaucratie. Krachtiger dan een atoombom. Gelukkig gaat de overheid hier ook iets doen aan te dure woningen voor starters. Op naar de Italiaanse 1 euro woning.

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp