De monetaire neutrino

Vrijspreker: U noemt crypto currency een monetaire neutrino en denkt dat crypto currency en goud wat gemeen hebben. Wat is dat?

Opperdienaar: Er zijn meerdere redenen dat goud en zilver historisch gekozen werden tot het beste geld. Om te beginnen moet het schaars zijn. Als je er in een mum van tijd een hoop van kunt bijmaken, is het geen goed geld. Het moet ook deelbaar zijn, zodat je gemakkelijk wisselgeld kunt maken.  Daarnaast moet het ook duurzaam zijn, dus fruit is geen goed geld omdat het rot. Tenslotte moet het handzaam zijn. Dit laatste is praktisch als je er wat mee gaat kopen, maar het is ook onontbeerlijk als je met je spaargeld moet vluchten voor een tiranniek regime. 

In de film 'Zwartboek' zit een scene waarin joden met goud op hun lichaam gebonden proberen de nazis te ontvluchten. Helaas zijn ze verraden en worden ze doodgeschoten en hun goud gestolen. Het brengt wel in beeld waarom sommige vormen van waarde opslag in tijden van enorme NAP crisis enorm veel beter zijn dan andere vormen. Als je vermogen in een bedrijf zit, ben je behoorlijk de sjaak. Daarom wordt nog wel eens een pot met goud gevonden uit de Romeinse tijd van mensen op de vlucht voor een leger. 

Het geld waar je het hardst mee weg kunt rennen is superieur.

Als je de pisang dreigt te worden, verkoop je al je bezit aan mensen die (nog) wel vertrouwen hebben in de goede bedoelingen van de tirannen en rent zo snel mogelijk en zo ver mogelijk weg. Je kapitaal redelijk in tact om ergens anders overnieuw te beginnen. De grootste sukkels blijven zitten met het meest illiquide kapitaal.

Vrijspreker: Dus de wegrenbaarheid is een belangrijke eigenschap van geld?

Opperdienaar: Ja, dat brengt ons bij de huidige maatschappij. Hoe wegrenbaar is goud vandaag de dag nog? Goud kan je beschermen tegen diefstal door inflatie. Gezien de populariteit van Modern Monetary Theory (Magic Money Tree) is het een gegeven dat dit gaat gebeuren. Maar goud is niet echt wegrenbaar meer. Probeer maar eens met een klomp goud door de douane te komen of met contant geld. Goud is vooral handig voor mensen die denken dat het tij gaat keren en het gezond verstand terugkeert. Ze begraven hun goud voorafgaand aan de intellectuele depressie en graven het weer uit als die depressie voorbij is en het gezond verstand terug komt. 

Vrijspreker: Hoe valt crypto currency in dit spectrum?

Opperdienaar: Crypto is een monetaire neutrino. Net als de neutrino gaat het moeiteloos overal doorheen. De neutrino is nagenoeg massaloos. Van al het geld dat tot nu toe is bedacht door mensen, heeft crypto currency de hoogste wegrenbaarheid. Het is ideaal voor mensen die denken dat het uiteindelijk op vluchten aankomt.

Vrijspreker: Wat kunnen mensen doen die denken dat de intellectuele depressie dit keer wereldwijd is?

Opperdienaar: Die hebben niets aan wegrenbaarheid, maar het is waarschijnlijk nog steeds zo dat de waanzin zich het minst hard verspreid als de meest waanzinnigen het kapitaal hebben met de kleinste wegrenbaarheid. Het is moeilijker voor waanzin te stemmen als je een 'sitting duck' bent.

Bernie Min Wage

Comments:

Doneer4