Meer macht voor minder mensen

Vrijspreker: Waarom staan Nederlandse politici macht af aan politici Brussel?

Opperdienaar: Voor een gedeelte zal het zijn omdat ze werkelijk geloven dat een samenleving beter wordt als je meer macht in de handen van minder mensen plaatst. Ze zijn nu eenmaal hun politieke reis begonnen met het idee dat onderdanen te dom en slecht zijn om hun eigen geld uit te geven. Als ze dan als Haagse Heerser merken dat ze zelf onderdaan zijn van de Brusselse Heersers, dan kan het niet anders dan dat ze nu ook te dom zijn om het eerlijk door hun geroofde geld uit te geven. Mensen denken nu eenmaal in principes, omdat principes ze evolutionair in staat stelden de realiteit te begrijpen en voorspellingen te maken: Komt zalm elk jaar in het najaar de rivier op zwemmen? Dat is een principe van de natuur, dan hebben we dat seizoen lekker te eten.

Vrijspreker: Maar is dat alles?

Opperdienaar: Ik denk het niet. Natuurlijk is het moeilijk om tegen verdere concentratie van macht te argumenteren als iemand uit Brussel langs komt, als je vlak daarvoor juist voor concentratie van macht was toen je met een onderdaan sprak. De Brusselse elite is natuurlijk ook gemakkelijk als je een hogere macht wilt aanroepen om je onderwerping te verexcuseren. Maar er is nog iets anders.

Ik hoorde laatst een hedgefund manager beweren dat waarschijnlijk niet meer dan een paar procent van zijn werknemers denken dat ze het beter kunnen doen dan hij. Maar ook dat 95% van de politici denken dat ze het better kunnen dan de zittende politicus. Ze zien zichzelf waarschijnlijk allemaal in Brussel over meer onderdanen heerser dan in Den Haag (even afgezien van een persoonlijke beloning voor het verraad). Geen probleem om meer macht aan Brussel te geven als je er zelf zit. Grootheidswaanzin zit politici in het bloed.

Ze krijgen natuurlijk ook via de media steeds te horen dat alles nu fout gaat en dat alles hervormd moet worden. Welk partijprogramma is er nu niet gebaseerd op 'change' en 'hope'? Dat impliceert dat het niet goed gaat en de zijlijn loopt zich al warm. Ze hebben misschien niet door dat in de politiek falen een strategie is om meer macht te krijgen. De reden voor falen is altijd te weinig geld en te weinig macht, nooit een fout in het principe van machtsconcentratie.

Comments:

Doneer2