John von Neumann en Kondratiev

JohnVonNeumann age 6John von Neumann was een briljante wiskundige die cruciale bijdragen heeft geleverd aan vele gebieden van wetenschap. Hij werd geboren in Budapest in een joodse familie. Zijn vader was onderscheiden voor zijn 'verdiensten' aan het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk (gehoorzame authoriteitsrobot 1e klas). John von Neumann werd bewonderd door wetenschappers als Oppenheimer, Bethe, Feynman, Peierls, Teller en vele anderen, zij erkenden hem als superieur op het gebied van pure breinkracht. Op het gebied van kwantum mechanica bewees hij bijvoorbeeld dat een verborgen variabelen verklaring niet mogelijk was en dat was al voldoende voor andere wetenschappers om de handdoek in de ring te gooien. Von Neumann publiceerde 150 papers, 60 puur op het gebied van wiskunde, 60 over toegepaste wiskunde en 20 over natuurkunde. Aan het einde van zijn leven werkte hij aan een werk getiteld: "de computer en het brein" De reden dat John von Neumann geen nobelprijs heeft gekregen is waarschijnlijk zijn vroege overlijden.

 

Von Neumann had altijd groot respect voor mensen in machtsposities en genoot van de omgang met machtige mensen (zoals zijn vader hem had voorgedaan). Zijn enige dochter is momenteel werkzaam als 'distinguished professor of international trade and public policy' aan de universiteit van Michigan. Von Neumann droeg altijd een pak en hij speelde zelfs tennis in zijn pak maar gaf ook grote feesten, vaak 2x per week. Zijn voorliefde voor mensen in machtige posities leidde er toe dat hij voor de overheid kwam te werken aan de ontwikkeling van de atoombom en later aan de waterstofbom in Los Alamos. Daarvoor gebruikte hij de eerste computer (ENIAC) die werkte volgens het principe bedacht door Alan Turing besproken in het vorige artikel. Hij beschreef zijn politieke ideologie als "geweldadig anti communistisch en veel militaristischer dan de norm" en was zelfs voorstander van het preventief aanvallen van de sovjet onderdanen met nucleaire wapens om te voorkomen dat hun heersers de atoombom zouden krijgen. Hij was ook van 1953-1957 voorzitter van een 'commissie' waarbij hij grote invloed uitoefende op het beleid van de heersers aangaande intercontinentale nucleaire onderzeebootraketten en de Mutual Assured Destruction (MAD) strategie.

Van Neumann werkte ook aan een plan om de poolkappen van zonabsorberend materiaal te voorzien om zo de planeet op te warmen aangezien het toen de opvatting was dat er een nieuwe ijstijd aankwam. (Volgens heersers is de wereld heel instabiel en eigenlijk niet geschikt voor leven als deze niet continu wordt bijgestuurd. Je vraagt je af of ze het niet stiekum over hun eigen wereldje hebben)

Von Neumann overleed vroeg (53) onder vreselijke pijn aan botkanker in Washington DC, waarschijnlijk opgelopen door contact met radioaktieve materialen tijdens zijn werk aan de atoombom waarmee hij anderen wilde vermoorden. Hij verbaasde en schokte  zijn vrienden door een katholieke priester bij zijn doodsbed te roepen om hem de sacracmenten toe te dienen. Hij overleed onder militaire toezicht, omdat de heersers bang waren dat hij militaire geheimen zou ontmaskeren tijdens zijn zware medicatie.

Aan de andere kant van de grote plas stelde Stalin de econoom en wiskundige Nikolai Kondratjev aan om te bewijzen dat het kapitalisme inderdaad zoals voorspeld door Marx in elkaar zou storten. In plaats daarvan concludeerde Kondratjev dat het kapitalisme opleeft uit zijn dieptepunten. Stalin beschuldigde hem van iets willekeurigs en liet hem executeren (regel 1 voor elke heerser:ruim je tegenstanders nooit uit de weg zonder excuus). Het uitgangspunt dat heersers in waarheid geinteresseerd zijn, heeft menig nieuwsgierig individu naar zijn ondergang geleid. Het uitgangspunt dat de initiatie van geweld tot iets goeds kan leiden ook.

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp