Gereviseerde nummers

Vrijspreker: U wil weer een techniek van de heersers bespreken, wat is deze techniek?

Opperdienaar: Vaak komt de overheid met veel bombarie met euforische economische cijfers, waarmee ze aan willen tonen dat hun wetten de samenleving tot een geoliede welvaarts en welzijns machine maken. Maar een maand of paar maanden later komen ze met gereviseerde cijfers, waaruit blijkt dat het allemaal wat minder was. Het doet denken aan de techniek dat de overheid met veel bombarie geld uitgeeft en laat zien wat er gebouwd wordt dankzij dat geld en heel stilletjes het geld weghaalt en nooit aangeeft wat er niet gebouwd is vanwege het weggehaalde geld. Kijk eens naar de brug die gebouwd is met belastinggeld, maar kijk vooral niet naar het ziekenhuis dat niet gebouwd kon worden doordat de overheid het geld ergens weghaalde. Kijk eens naar de banen die we gecreëerd hebben, maar kijk vooral niet naar de banen die niet gecreëerd zijn, omdat ondernemers hun geld zelf niet konden besteden en consumenten minder producten konden kopen.

Vrijspreker: Een techniek die niet alleen door de overheid gebruikt wordt

Opperdienaar: Inderdaad, ook liefdadigheidsorganisaties benadrukken hoeveel leed verholpen kan worden als je slechts een paar euro doneert. Of bedrijven adverteren hoe gelukkig je wel niet wordt van hun product voor slechts een schijntje. Ook voorspellen ze vaak winsten lager, om die dan bij de uiteindelijke rapportage met veel bombarie te overtreffen. De cijfers voor werkgelegenheid en inflatie worden al gemanipuleerd, maar om ze dan achteraf stilletjes te reviseren is toch wel een dubbele bedrieging. Het is ook iets waar goed geld mee te verdienen valt als je 'de waarheid' over economische cijfers onder controle hebt.

Vrijspreker: Gebeurt dit alleen met economische cijfers?

Opperdienaar: Nee het is me al een aantal keer opgevallen dat er een enorme orkaan wordt aangekondigd van categorie rampspoed, die opeens een stuk minder sterk is als hij aan land komt. Zo werden orkanen Florence, Nate, Michael en Lane neerwaarts bijgesteld tot een tropische storm. Eerst even paniek zaaien dat we met ongekende klimatologische veranderingen te maken hebben, om daarna ook de minder dramatische realiteit te verklaren.

Het is altijd iets om rekening mee te houden als onderdaan: Dat er mensen aan je emotionele touwtjes trekken, met name angst, om je te scheiden van leven en/of goederen, ook als weer een oorlog wordt opgestart. Een bekend voorbeeld was het gedramatiseerde verhaal over Iraakse soldaten die babies uit couveuses gooiden in Koeweit. Een verhaal dat uit de PR koker van Hill & Knowlton kwam.

Iets dat al heel ver terug gaat en ook in WWI gebruikt werd toen er over Duitse soldaten gezegd werd dat deze babies aan hun bajonetten prikten.

german atrocithy propaganda

Vrijspreker: Gebeuren dat soort dingen dan nooit echt?

Opperdienaar: Dat gaat weer te ver. Maar als er babies bij betrokken zijn, altijd even pas op de plaats maken. Voormalig premier Colijn gaf zelf toe in Indonesië babies aan zijn bajonet te rijgen. Dat zou ik dan niet ontkennen omdat hij het zelf toegaf.

Comments:

Doneer2a